Plastforureningen har fået et samlet Folketing til tangenterne

Plastforureningen har fået et samlet Folketing til tangenterne

Det er et enigt Folketing, der med baggrund i den tiltagne plastforurening af vores havområder, har sendt et brev til EU-Kommissionen med de danske ønsker til en kommende europæisk plaststrategi.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har sammen med et samlet Folketing sendt et brev til EU-Kommissionen, om de danske bekymringer på plastområdet og ønsker til EU’s kommende plaststrategi. »Vi skal, som Esben Lunde Larsen udtrykker det, «ind og påvirke EU’s beslutningsproces, så vi får et godt europæisk grundlag til at løse fremtidens plastudfordringer.«

Det er efter Miljø- og Fødevareministerens mening, »dejligt at se et samlet Folketing være enige om, at det er nogle fælles udfordringer, som vi skal løse på europæisk plan, og som står bag brevet fra Danmark til EU. Når vi kender indholdet af den europæiske strategi, så vil arbejdet begynde med en national plasthandlingsplan.«

I brevet er der fokus på, at Kommissionen bør være meget ambitiøse til at tænke i langsigtede løsninger, når det gælder plastudfordringerne og at det ikke blot er et affaldsproblem, men at det er en udfordring, som den europæiske plaststrategi skal tænke ind i en cirkulær økonomi-dagsorden, hvor plasten bliver genbrugt.

Du kan læse hele brevet her

I brevet fokuserer Regeringen og ordførerne på, at nedestående ting bliver inddraget i den europæiske plaststrategi:

  1. Hvordan civilsamfundet bliver inddraget i at reducere plastforurening.
  2. Forbyde mikroplaststykker i personlige hygiejneprodukter.
  3. Udfase problematiske tilsætningsstoffer i plast.
  4. Reducere den totale affaldsmængde og kortlivede plastprodukter ved at vise muligheder igennem store innovative projekter, støtte præventive bæredygtige forretningsmodeller og reducere engangsplastprodukter i fx takeaway indpakning.
  5. Øge genanvendelse og støtte højkvalitets- og funktionelle markeder for andenhånds plastmaterialer med sikker forsyning og tilstrækkelige højkvalitetsprodukter, der ikke indeholder problematiske substanser.
  6. Sikre standardiserede basis for nationale forsøg på at reducere mikroplast i vandmiljøet.

Brevet er underskrevet af:

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

Mette Abildgaard, MF, Konservativt Folkeparti

Pia Adelsteen, MF, Dansk Folkeparti

Ida Auken, MF, Radikale Venstre

Carsten Bach, MF, Liberal Alliance

Erling Bonnesen, MF, Venstre

Maria Reumert Gjerding, MF, Enhedslisten

Christian Poll, MF, Alternativet

Christian Rabjerg, MF, Socialdemokratiet

Trine Torp, MF, Socialistisk Folkeparti