På Bornholm er det kystnære fiskeri ved at være slut

På Bornholm er det kystnære fiskeri ved at være slut

Alle drømme om de små idylliske havne, rundt den danske klippeø, hvor lyden af mågeskrig og de små fiskekuttere, der stille glider til kaj, er snart et afsluttet kapitel og noget man snart kun kan læse om i historie bøgerne.

Med en pressemeddelse fra selskaberne A. Espersen og O.V. Jørgensen, der fremover vil afhente fisk under navnet Bornholm Fisk A/S, informerer man om lukningen af modtagestederne for fisk i fem fiskebyer på Bornholm, Hasle, Listed, Årsdale, Snogbæk og Svaneke, en handling, der uanset omstændighederne, har sat yderligere fart på den negative udvikling af kystfiskeriet på Bornholm.

Katastrofe
Det er en mindre katastrofe for fiskerne i de pågældende byer, fortæller fisker Claus S. Hansen til FiskerForum, fiskerne er nu henvist til selv at bringe deres fisk til de tilbageværende modtage steder i Rønne, Nexø og Tejn. Hvis man da ikke, som fisker, vælger at flytte hjemhavn. Den mulighed ligger dog fjernt for Claus S. Hansen, der de sidste par år har udviklet HavFriskFisk.dk på Svaneke Havn og den vej rundt har en stabil kundekreds, så at flytte havn bliver ikke aktuelt i Claus S. Hansens tilfælde.

Døde havne
Mange af de bornholmske garnfiskerne og jollefiskerne har dybe rødder i deres lokale havne, og kan ikke bare rykke teltpælene op. Mange har egne fiskehuse til garn og grejer samt et tæt tilhørsforhold til deres havn. Et tilhørsforhold man ikke bare over en nat kan skille sig af med. Ligeledes er erhvervet så trængt og udpint, at muligheden for at sælge båden / forretningen, virker utopisk og helt usandsynlig. Så de små lokale fiskere, der i mange år har været med til at skabe liv i de små kysthavne, er desværre endt som økonomisk stavnsbundne til deres hjemhavn og kan ikke, og da slet ikke med et varsel på kun to måneder, flytte forretningen / kutteren til anden havn.

Lokal frustration
De bornholmske fiskerne er derfor både fustreret og bekymret over nyheden om, at det nye selskab starter ud med at lukke for afhentning af fersk fisk i fem havne, ud af otte havne i alt. Næsten to tredjedele af afhentningsstederne lukker således, og humøret stiger da heller ikke ligefremt propotionalt med nyheden om, at det nystiftet selskab, Bornholm Fisk A/S, under påskud af, at man vil have fokus på forbedring af kvaliteten og netop dette, meget gerne skulle kunne løfte afregningsprisen på fisken også.

Fem ud af otte modtagesteder lukker på Bornholm

”Skidt,” udtaler formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening Thomas Thomsen, til DR Bornholm om udviklingen. ”Det er ikke A. Espersen og O. V. Jørgensen, der lukker havnene. Det er udviklingen. Omkostningerne er blevet for store og mængderne er for små,” siger han og fortsætter, ”Det bliver også fremover umådeligt svært, at lokke unge til at gå ind i fiskeriet, hvis de ikke kan udøve det fra deres hjemhavn,” slutter Thomas Thomsen.

Selskabet Bornholm Fisk A/S overtager og samler de to parters hidtidige aktiviteter på området og det er således mange års erfaring, der nu samles under et firma, Bornholm Fisk A/S.   Landinger af fersk fisk på Bornholm er reduceret betydeligt de senere år. Hvorfor behovet for at bringe omkostningerne ned og få lidt stordriftsfordele indover har været en uundgåelig konsekvens af de faldende tilførsler af fisk til Bornholm.