Nytårstorsken fik blæst prisen dobbelt op

Nytårstorsken fik blæst prisen dobbelt op

Ustadigt, ruskende og et meget blæsende julevejr, med vindstød af stormstyrke, fik mange fiskere til at holde sig i havnen i juledagene. Hvilket gav færre torsk på auktionen, og dermed rygvind til afregnings-priserne, der var imponerende høje.

Derfor måtte de torske-spisende nytårs-danskere en ekstra gang til lommerne, da de på årets sidste dage, skulle hente den eftertragtede Nytårsmenu, hjem til middagsbordet og de ventende gæster.

DR P4 Midt og Vest giver også det hårde blæsevejr i juledagene, skylden for de betydeligt mindre landinger af torsk og dermed noget højere priser end man normalt ser.

I en kommentar til dette, siger auktionsmester på landets største fiskeauktion i Hanstholm Jes Holm Sørensen, »Vi har solgt torsk for helt op til 84 kr. kiloet. Det er omkring den dobbelte pris i forhold til et normalt år. Blæsten i juledagene har gjort det nærmest umuligt for de mindre fartøjer at komme på havet. Det er de fartøjer som fanger den dagsfriske torsk i den kvalitet, som forbrugerne gerne vil have deres nytårstorsk. Derfor er den blvet så dyr,« forklarer auktionsmesteren til DR P4 Midt og Vest.

Vinden nåede på de sidste dage i året, at løje så meget af, at flere fiskere trodsede vejret og gik på have, hvor de landende fangster også opnåede priser som fiskerne normalt ikke får for deres torsk. I opgørelsen fra Auktionen, drejede det sig om 48 tons torsk, som i mængde lå et godt stykke under normalen, som nemt kunne have været mængder på op til 300 tons, hvis vejret havde artet sig.