Nybygningskontrakter for 700 mio. kroner til Island

Nybygningskontrakter for 700 mio. kroner til Island

Vard Holdings Limited (VARD), der er én af de helt store globale aktører indenfor design og skibsbyggeri af special- og fiskefartøjer, har sikret sig kontrakter og levering af syv hæktrawlere til fire islandske rederier; Bergur-Huginn, Utgerdarfelag Akureyringa, Gjögur og Skinney-Thinganes.

Sammen med de fire islandske rederier, har VARD udviklet et helt nyt koncept for de syv trawlere til fiskeri ud for Island. Skibene vil blive konstrueret og udstyret af Vard Aukra i Norge, til levering med sidste fartøj senest 2019.

Højeffektive trawlere

Hæktrawlerne har med VARD 8 08-designet, især fokus på sikker drift og effektivitet i fiskehåndteringen ombord samt besætningens komfort og velvære. Hvert fartøj vil have et stort trawldæk samt et dobbeltskruet og brændstofbesparende fremdriftssystem med store propeller samt ror for at sikre optimal manøvredygtighed i forhold til fiskeredskaberne og det ofte barske og udfordrende vejr. Skibene vil have større køle- og lastrum med en kapacitet på 240 kubikmeter og en velassorteret fiskeforarbejdningsfabrik. Derudover er alle fartøjer udstyret med kahytter til en tretten mands stor besætning.

Løbende leveringer af de syv fartøjer

De første af to fartøjer vil blive leveret til Bergur-Huginn i første og anden kvartal i 2019. Fartøjerne vil erstatte deres to eksisterende, som opererer i dag. Gunnþór Ingvason, adm. Direktør for Sildarvinnslan og datterselskabet Bergur-Huginn, siger i en kommentar: »Vi valgte at gå med VARD i dette projekt, da vi mener, at det er meget fordelagtigt at arbejde sammen med et firma, der har den fornødne store faglighed samt ekspertise indenfor både skibsdesign og skibsbygning. Både nuværende og tidligere islandske fiskere har haft stor erfaring og glæde af at samarbejde med norske værfter, og vi ser frem til til denne faglige dialog med VARD. »Sildarvinnslan« blev etableret tilbage i 1957 og er i dag en stor aktør i den islandske fiskerisektor.

Det tredje fartøj vil blive leveret til Utgerdarfelag Akureyringa, et datterselskab af Samherji, der er et førende fiskeselskab på Island. Samherji har en stærk fiskerflåde og flere moderne landbaserede fiskeindustrier. Fartøjet til Utgerdarfelag Akureyringa forventes at være klar til fiskeri i 2. kvartal 2019.

Torsteinn Mar Baldvinsson, CEO for Samherji, har følgende kommentar til nybygningen: »I de sidste par år har vi etableret rigtig gode relationer til VARD. Sammen har vi udviklet disse nye trawlere i henhold til vores krav og mål. Og vi har derfor høje forventninger til det nye fartøj, og tror på, at det vil styrke vores fiskeri ud for Island.«

Det fjerde og femte skib er kontraheret af Gjøgur, et 70-årigt gammelt erfarent fiskefirma, også med hjemhavn på Island. De erstatter også to af deres eksisterende fartøjer med VARDs fartøjer, som leveres i 2. og 3. kvartal 2019. Til nybygningsordren siger Ingi Jóhann Gudmundsson, CEO for Gjøgur følgende; »Gjøgur er fortsat forpligtet til både at levere produkter af høj kvalitet samt sikre et optimalt og sikkert arbejdsmiljø for vores medarbejdere. Vi mener, at dette projekt vil bringe værdi til både VARD og de involverede islandske virksomheder.«

Skinney-Thinganes vil tage imod leveringen af det sjette og det syvende skib i henholdsvis 3. og 4. kvartal 2019. Med 70 års erfaring indenfor fiskeriet, kontrollerer virksomheden kvoter for flere fiskebestande og driver en alsidig samt varieret flåde på otte fartøjer. Virksomheden tror på at et godt ansvarligt fiskeri, med kvalitetsprodukter vil fortsætte rækken af gode og vedholdende forretningsforbindelser. Til ordren, siger Mr. Adalsteinn Ingólfsson, CEO i Skinney-Thinganes; »Vi er stolte af at være en del af dette innovative projekt og initiativ, hvor vi vil forny vores trawlerflåde på Island, og vi stoler på, at VARD vil og kan levere de store skibe, til alles tilfredshed.«

Konstruktivt samarbejde

Mr. Roy Reite, administrerende værftsdirektør VARD, udtaler sig ligeledes positivt om samarbejdet; »Vi er glade for at byde velkommen til vores nye kunder fra Island og er beærede over at deres valg på os som samarbejdspartner, for dette unikke samarbejde med islandske fiskerivirksomheder. Kontrakterne er helt i tråd med VARDs egen strategi om, at udvide vores produktsortiment, og vi er samtidig overbeviste om, at vores meget erfarne skibsbyggere hos Vard Aukra vil levere kvalitetsfartøjer, der opfylder kundernes forventninger.«

Vard Aukra værftet blev etableret tilbage i 1949 og er kendt for sine leverancer af fiskerfartøjer, færger, offshorefartøjer og andre højt specialiserede fartøjer. I de senere år har Vard Aukra blandt andet udviklet en ny portefølje, der spænder fra servicebåde, prammer og driftsplatforme, til store fartøjer til levering af fiskefoder og levende fisk til akvakultur og havbrug.