Nostalgisk slæb ved en god gammel fiskeplads ved Christiansø

Nostalgisk slæb ved en god gammel fiskeplads ved Christiansø

Havde det ikke været for omstændighederne og fisker Claus S. Hansens håbløse kamp mod sælerne på Bornholm, havde denne tur med kutteren R200 Cometen, været en rigtig hyggelig tur, hvor det kribler i fingerne for at komme med ud at fiske.

Men baggrunden for denne tur op ad ”Memory lane”, til Christiansø, hvor Claus og mange andre garnfiskere og mindre trawlere, år tilbage havde deres daglige udkomme, er nu blevet til en tur helt alene, men desværre også en tur, som afbilleder et fiskeri der er døende.

Vi følger fiskeren Claus S. Hansen, hvorledes slæbet efter timers fiskeri, tackles for posens indhold af meget, meget få fisk. Ikke en fangst man kan leve af og se i lyset af, at dette tidligere var et af Bornholms bedste torske strøg, kan man næsten læse desperationen og håbløsheden i skipperens ansigt, og den magtesløshed der følger et slæb, der kun har kostet slid og slæb, men ingen penge. En fangst hvor det næsten kun er skrubber og næsten ingen torsk, noget der ikke giver mange indtægter og slet ikke nok til at holde en af Bornholms sidste kystfiskere i gang.

Vi følger i videoen, søkortet på plotteren og ser tidligere tiders bedste garnstrøg ved NordVester Grund samt Neglen og hører Claus S. Hansens forklaring på fiskeriets tilbagegang, selv ved toppene, der består af skær og klipper, hvor torsken tidligere har gemt og opholdt sig, men som i dag fuldstændigt er øde og hvor torsken er fortrængt af sælerne, der har været i stand til at komme ind i alle kroge og hjørner ved toppene, og nærmest udryddet dem her.

Zoologisk have ved Øster Skær, tæt på Tat.
Som en demonstration af hvor galt det står til med fiskeriet omkring Christiansø, kommer vi sammen med Claus S. Hansen, helt tæt på sælerne, både over og under vandet ved Øster Skær. Her fortæller fiskeren fra Svaneke, hvorledes sælerne fuldstændigt har tilpasset sig og ikke lader sig skræmme, selv når en kutter på knapt 12 meter nærmer sig og hvor skipperen på Cometen nærmest håndfodre sælerne, der nysgerrigt og i store flokke følger optrinnet på tætteste hold.

Sælerne har fuldstændigt tilpasset sig og lader sig nærmest håndfodre

Dette er ikke naturligt og som Claus S. Hansen slutter med at sige, ”det virker helt forkert, det er ikke den vilde natur, det er nærmest en Zoologisk have.”

Videoen fremviser på en saglig og neutral måde, et virkelighedsbillede af kystfiskernes situation og tydeliggøre knivskarpt, hvor galt det står til med fiskeriet og ikke mindst hvor altomsiggribende sælproblemet er. Hvis ikke dette skal blive det sidste billede af en fisker i aktion, bør vores politikere komme ind i kampen nu, for i morgen er det måske for sent.