De norske havforskerne har sidst i februar måned 2021 afslutet deres årlige sildetogt og målt gydebestanden af norske vårgydende sild. Men gydevandringen startede sent i år.
MS »Eros« og MS »Vendla« havde startet sildetogtet i Bergen fredag den 12. februar 2021, men de stødte først på silden nord for Haltenbanken mandag den 15. februar 2021 – fire dage senere end beregnet, fortæller den norske togt-koordinator Are Salthaug.
Trods det sene tidspunkt for gydevandringen, så er størrelsen på gydebestanden i tons, beregnet til at være omtrent en fjerdedel højere end der blev målt sidste år. 2016-årgangen på silden, som nu er fem år, udgjorde over halvdelen af gydebestanden og på den baggrund har forskerne og havbiologerne vurderet, at der her er tale om en stærk årgang, fortæller Salthaug videre.
Endvidere kunne de norske forskeren fortælle, at mange at de nye målinger af sild, overvejende stod rundt »Røstbanken« vest for Lofoten. Hvilet er helt nyt i forhold til hvad man tidligere har observeret. Tidligere var fordelingen mere jævnt fordelt i hele gydeområdet, dog med større mængder sild længere mod syd, understreger Salthaug videre.
Togtrapporten
Fra fredag den 12. februar og til om med fredag den 26. februar 2021 blev gydefelterne, fra Møre (62°20ˊN) til Nordvestbanken (70°40ˊN) dækket ind akustisk med de indlejede fiskefartøjer »Eros« og »Vendla«.
Det viste sig at den estimertede biomasse var omtrent 23 procent højere, og antallet omtrent 35 procent højere, hvis man sammenlignede med sidste års togt. Usikkerheden i årets estimat, er beregnet til at være på samme niveau som sidst år
Usikkerheten i årets estimat er på samme nivå som i fjor, dog med en fejlmargen på mellem 15 og 15 procent.
Tal fra silde-togtet viser at gydebestanden var domineret af femåringer (2016 årgangen) som vej målingerne fyldte 59 procent i antal og 48 procent i vægt. Hvilket er på niveau med de stærkeste årgange tilbage fra 1983, 1991 og 2002.
I lighed med de tidligere år og målinger var de fleste sild ældre i den sydlige del af gydeområdet og sildene i nord var omvendt yngre. Ligeledes blev der observeret modne og gydende sild i hele området, dog størst omkring »Røstbanken«, hvilket indikerer at gydningen er sket mere nordligt, sammenlignet med tidligere år.
Togtets tal og beregninger vil som sædvanligt indgå i datamængden som ICES beregner deres bestandvurdering ud fra.
Den fuldstændige rapport kan læses her