Norsk forskningsskib vender hjem

Norsk forskningsskib vender hjem

Det er en international succes der forleden stævnede ind i Norges tidligere hovedstad, Bergen. Havforskningsskibet Dr. Fridtjof Nansen lagde til Nykirkekaien for første gang, siden skibet for snart 22 år siden satte kursen sydover.

Det knapt 57 meter lange forskningsskib, der er det andet videnskabelige fartøj der bærer navnet Dr. Fridtjof Nansen, har siden tilbagelagt 1,1 mio. nautiske mil i videnskabens tjeneste, hvilket svarer til ca. 40 gange rundt om jorden. Tillige har fartøjet været i 31 lande, som kan forhøjes til 50 lande, hvis man medtager de lande, som det første fartøj med navnet Dr. Fridtjof Nansen besøgte. Lande som alle har nydt godt af de norske erfaringer og forskning.

Båden blev for ganske få år siden, nævnt som en af 10 succeshistorier i FAO (FN´s Food and Agriculture Organization) og forskningsskibet og besætning fik også det Svenske Fisks Internationale pris »Kungsfenan«, for Nansen-programmets banebrydende arbejde.

Forskningsskibet afslutter ved ankomsten til Bergen, en veludført opgave og vil i de kommende uger blive sejlet til Måløy, for at blive ombygget og opgraderet for 22 mio. kroner til nye opgaver, under navnet »Kristine Bonnevie«. Hvorefter skibet fortrinsvis vil blive benyttet til togter i de mere hjemmelige norske farvande.

I Spanien ligger nu et nyt og større forskningsskib, der til efteråret gerne skulle anløbe norsk farvand, for som det nye Havforskningsskib Dr. Fridtjof Nansen, at genoptage opgaverne i Nansen projektet under FAO.