En trepartsaftale om kvoter og forvaltning af fælles torskebestande i Nordsøen er blevet indgået mellem Norge, EU og Storbritannien.
»Jeg er tilfreds med, at vi har en fiskeriaftale med EU og Storbritannien. Aftalen, vi nu har indgået, betyder, at vi er enige om kvoter for de bestande, vi forvalter sammen i Nordsøen, og den er vigtig for alle tre parter. Aftalen bidrager til bæredygtig forvaltning,« siger Norges fiskeri- og havminister, Marianne Sivertsen Næss.
Der har været to runder af forhandlinger siden samtalerne begyndte i oktober, hvilket har resulteret i en torskekvote på 25.028 ton – en reduktion på 20 % sammenlignet med 2024. Denne kvote omfatter torsk vest for Skotland. Kvoten for Nordsøen er 19.910 ton.
ICES præsenterede sidste år kvoterådgivning for torsk, som delte bestanden i Nordsøen op i tre underbestande. Derudover omfattede kvoterådgivningen torsk i området vest for Skotland, som tidligere har været forvaltet separat. Ændringerne har kompliceret kvotedecisionerne, og der er iværksat arbejde for at undersøge fremtidig forvaltning, herunder torskegodkendelser.
Parterne er også enige om at fortsætte med at lukke torskens gydeområder i 2025. Lukningerne vil finde sted i første kvartal.
Parterne har vedtaget en TAC (total tilladt fangst) for Nordsøens sild på 410.707 ton. Dette er en reduktion på 22,8 % sammenlignet med 2024.
De berørte lande har arbejdet på forskellige spørgsmål omkring forvaltningen af Nordsøens sild, og ICES vil svare på en forespørgsel om en ny forvaltningsplan i 2025. På baggrund af dette vil parterne mødes næste år for at diskutere nye måder at forvalte silden, med målet om at ende op med én TAC, som fordeles mellem parterne. Som en midlertidig ordning for 2025 er kvoterne vedtaget i henhold til den gamle ordning.
Ifølge ICES er de øvrige fælles bestande i Nordsøen i god stand.
For sejlfisk er der vedtaget en TAC på 71.638 ton, hvilket er en stigning på 7,1 %. Haddockkvoten på 112.435 ton repræsenterer en stigning på 5,5 %.