Nor-Fishings´s Innovationspris gik til Scantrol

Nor-Fishings´s Innovationspris gik til Scantrol

Stiftelsen bag Nor-Fishing, modtog ialt ni ansøgninger til årets innovationspris

Det var et noget lavere antal end gennemsnittet for de senere år. Til gengæld var der i flere af kandidaternes ansøgninger, i år nogle yderst interessante projekter.

Ud af de indsendte ansøgninger var der især tre der skilte sig ud:

  • Havforskningsinstituttet for et projekt om fangstkontrol, der testes ved hjælp af forskellige indretninger i selve snurrevodet.
  • Selfa Arctic SAS for udviklingen af verdens første fuldt elektriske fiskefartøj «Karoline»
  • Scantrol Deep Vision for udviklingen af en ny metode til overvågning af trawlet.

Årets vinder blev Scantrol Deep Vision AS, fra Bergen. Hege Hammersland-White og Håvard Vågstøl modtog på vegne af selskapet Scantrol, prisen fra den norske Fiskeriminister Per Sandberg.

Deep Vision utvikles som en alternativ og supplerende metode, i forhold til den gængse metode, som er basseret på akkustik og erfaring, for overvågning af fangsten ved hjælp af stereografiske bilder fra trawlet. En 3D-modellering af fisken giver mulighed for at bestemme art og længde som igen giver mulighed for fangstsortering i trawlet og et mere effektivt fiskeri set i sammenhæng med markedsprisen, kontrollen med kvoterne og ikke mindst mindre bifangst.

Teknologien kan også give et betydeligt bidrag til et mere etisk fiskeri og til en miljømæssig forsvarlig forvaltning af havets resurser.

Systemet forventes at få stor betydning for den internationale havforskning og for det kommercielle fiskeri.

Læs mere om teknologien og uddelingen her.