Mens danske fiskere kæmper imod både skarv og sæler, som for østersøens vedkommende og ifølge et Internationalt Metastudie, hvert år æder flere hundredetusinde tons fisk om året, så kæmper norske fiskere mod den atlantiske tun der for år tilbage (2016) nu er vendt tilbage i stigende antal, til de nordlige farvande – efter næsten 60 års fravær.
Der er ikke alle der hilser tunen velkommen tilbage
De første meldinger om, at tunfisk var kommet ind i et havbrug skabte nærmest panik – for der er meget på spil her. Norge er i dag én af verdens største producenter af havbrugsfisk. Hav-brugene ligger som en perlerække ned langs den norske kyst, som oplagte mål for de sultne tun.
Derfor var tunens ankomst i det nordlige også imødeset med stor bekymring blandt havbrugsejerne. Og ikke unden grund. Tunfisk havde sidste år, mange steder forvildet sig ind i Havbrug, hvor de, hvis de ikke blev opdaget i tide, kunne forvolde og anrette stor skade på både net og de mange havbrugsfisk.
Aldrig tidligere har så mange tunfisk fundet vej til norske havbrug, fortæller seniorrådgiver ved miljøsektionen i fiskeridirektoratet Øyvind Grøner Moe. »I 2023 er der observeret en del tunfisk langs den norske kyst, og der er sat ny rekord i antallet af hændelser, hvor tun er kommet ind i akvakultur-anlæg«
Den blåfinnet tun er sandsynligvis kommet ind i havbruget, fordi den manglede føde. I 2023 har der været otte hændelser med tunfisk i havbrug, oplyser Fiskeridirektoratet. »Vi har haft tun i havbruget en gang tidligere, og det var sidste år. Jeg opdagede det ved, at laksen ikke spiste, og blev klar over noget var galt – først da opdagede jeg tunen,« forklarer Gro-Mari Osland. Hun er foderoperatør på Osland Havbruk og opdagede tunen, da den var kommet ind i anlægget i Høyanger sidste år. Jeg havde før observeret tun uden for burene, så det var ikke et chok. Men det var alligevel overraskende at opdage tunen i havbruget (fanget på kamera i buret)- det var ikke særlig sjovt,« fortæller hun videre og forklarer at tunen havde nået at spise en del laks. Efter at have fået fælde-tilladelsen, blev tunen efterfølgende fanget med vod og skudt.
Osland fortæller, at de selv ordnede det hele. »Vi har både og udstyr, så der er ikke noget problem i den forstand.« Den ubudne gæst (tunen) var kommet ind ved at rive et hul højt oppe i buret. »heldigvis var det så højt oppe i buret, at ingen opdræts-fisk slap ud. Hullet var ikke så stort, så det blev strippet til og vi fik det tætnede, siger Osland. Hun forklarer videre, at en tun i havburet, gør stor skade. For fiskene bliver skræmte og stressede, når først tunen svømmer frit rundt i burene.
Et godt råd til andre opdrættere. Opdager i en tun i området, så varsko de andre havbrug, så de med deres kameraer kan få tjekket op på om en tun har forvildet sig ind i havbruget. Der er ikke så meget andet at gøre, end at være ekstra opmærksomme og nøje følge med hvis havbruget bliver bordet af en tun eller flere.
Har lavet en guide om tun
Af de indberettede hændelser opdages tun ofte i forbindelse med fodring af opdrættede fisk, fremgår det af en pressemeddelelse fra det norske Fiskeridirektorat. »Det kan være dårlig appetit og / eller ændret adfærd blandt opdræts-fiskene, som i mange af tilfældene er observeret på foder-kameraer i buret. Det vil derfor anbefales at være ekstra opmærksom på lige netop dette i perioden august-december,« siger Grøner Moe.