Nexø trawler får EU parlamentariker med til søs

Nexø trawler får EU parlamentariker med til søs

Det er MEP Claus Larsen-Jensen der fredag formiddag, nu stiller op i gul sydvest og regnjakke, i rækken af politikere, der forsøger at hjælpe det nødlidende fiskeri på Bornholm.

Fisker Jesper Funch Jensen fra Nexø på Bornholm, der var hovedmanden bag fiskernes krisemøde i Nexø, en søndag eftermiddag i januar, har beredvilligt stillet sig selv, samt den 14,5 meter lange trawler R499 Mickentho til rådighed for den europæiske parlamentariker.

Fokus på fiskernes situation
Nexø fiskeren satte i sin tid fokus på fiskernes situation og deres ulige konkurrence med sælerne samt deres efterladenskaber, som har givet områdets laks og torsk orm. Men som også har fortrængt flere fisk fra de kystnære områder omkring Bornholm, så der i dag skal sejles længere ud for at fange dem. Sammenholdt med sidste års kvoter, der kun blev fisket for 38 procents vedkommende, har rådgivningen også fejlet. Hvilket har fået store økonomiske konsekvenser for flere fiskere på øen, således brændstofregninger og terminsbetalinger, i stedet for at blive betalt, i mange tilfælde er blevet skubbet til side, for at få råd til mere basale ting.

Krisestemningen i fiskeriet er ikke til at tage fejl af, og fredagens sejlads på et par timer østen for Bornholm lidt nord for Svaneke, vil kun bekræfte hvad lokale fiskere har talt om i årevis, uden af vinde ørenlyd, der er bare ingen fisk længere. Trawleren Mickentho tager derfor et slæb op til Christiansø, hvorefter posen takles, så politikeren samt pressefolkene om bord, kan få syn for sagen. Mickentho sejler videre omkring Christiansø, mens de få fisk renses og hvor fokus specielt vil være på sælorm og parasitter i fisken. Turen slutter ved øen Tat og Øster Skær, hvor sælerne som regel samles i store flokke.

Fiskeriet lukkes langsomt ned
På turen, som er beregnet til at vare til ud på eftermiddagen fredag, får trawlfiskeren rig lejlighed til, på tomandshånd, at få Claus Larsen-Jensen sat ind i problematikkerne omkring sælerne, parasitter og orm, magre torsk, for dårlig ICES kvoteanbefalinger, som resulterer i et meget ringe fiskeri samt de urimelige finansielle vilkår fiskerne lever under, som besværliggøre fiskeres bæredygtige og naturskånsomme fiskeri. Et fiskeri der langsomt lukkes ned, èn for èn, på den grønne klippeø i Østersøen.

Frustrationen kommer også over Jesper Funch Jensen, der ellers meget engageret ser opgaven med at få sat fokus på fiskernes problemer og i kampen for opmærksomhed på urimelighederne og fiskernes forhold generelt, fortæller til FiskerForum, at bestræbelserne på at afdække omfanget af krisen i fiskeriet, også indebærer at åbne op for emner der på sigt kan koste kvoter og indtjening. En overset vinkel på krisen, kan også være, de biologiske anbefalinger har været forkerte og direkte misvisende, ifølge Nexø skipperen, alt sammen noget der sammen med alle de andre forhold, har været med til at trække fiskeriet negativt ned.

Vil i have sæler eller vil i have Jesper

”Men vi står i dag med et spørgsmål til vores politikere,” vil i have sæler eller vil i have fiskeren Jesper?. Så skarpt kan vi sætte det op, for uden kompensation og tilstrækkelig regulering samt bare nogenlunde fornuftige kvoter, lukker fiskeriet på Bornholm. For er der ingen kuttere og fiskere, giver dette som bekendt færre arbejdspladser på land i servicevirksomhederne og det giver igen færre aktiviteter i havnene, som derfor kommer til at ligge døde hen, hvorefter turisterne bliver væk fra Øen. Så den negative spiral kan hurtigt komme op i alt for høje omdrejninger, slutter en sammenbidt Jesper Funch Jensen.

Håber Claus er søstærk
Smilet i stemmen kommer dog hurtigt tilbage, på spørgsmålet om vejret ikke vil drille på sejlturen i morgen. De melder fredag først om let til frisk vind fra syd og sydvest, for senere at gå over i jævn til hård vind. ”Jeg har fået at vide at Claus er søstærk, så det bliver vist ikke noget problem, men bliver det nødvendigt at understrege nogen ting yderligere, kan jeg jo altid trække lidt længere ud, hvor bølgerne er lidt højere,” kommer det underfundigt fra fiskeren fra Nexø.

FiskerForum.com