Micro-plast er et større problem end først antaget
Geologens undersøgelser havde et helt andet sigte, hvor han regnede med at finde jord- og mineralpartikler, men i stedet fandt langt mere end det. I regndråberne fandt han overraskende også mikroskopiske flerfarvede plastfibre.

Micro-plast er et større problem end først antaget

Det britiske dagblad The Guardian, kom forleden med en opsigtsvækkende nyhed, »Microscopic fibers fall from the sky in Rocky Mountains,« der slet og ret kan oversættes med – Det regner med microplast.

 

Det er en amerikansk geolog Gregory Wetherbee, der højst overraskende fandt plastfiber i regnvandsprøver fra den nordamerikanske bjergkæde, Rocky Mountains. Langt væk fra næsten alting i Colorado USA og alligevel ikke. For hvem havde forventet, at finde mikroskopiske plastfibre i regnvandsdråber. Nej vel.

 

Geologens undersøgelser havde et helt andet sigte, hvor han regnede med at finde jord- og mineralpartikler, men i stedet fandt langt mere end det. I regndråberne fandt han overraskende også mikroskopiske flerfarvede plastfibre. Det chokerer, for findes plastfibrene her, så findes de nærmest overalt, og må derfor nu regnes for en del af vores miljø nu, siger Gregory Wetherbee videre til The Guardian.

 

En stor del af den plastic, der ender i naturen stammer fra affald og stort set alt, der er lavet af plastic, kan kaste op og flyttes af vinden samt finde vej ud i atmosfæren. Partiklerne optages derefter i vanddråber og falder som regn der ender i verdenshavene og i floder samt over land, hvor de ad åre ender i vores grundvand. De helbredsmæssige effekter kendes endnu ikke for mennesker, når vi optager plastpartikler gennem vores mad og vand.

 

Du kan læse hele artiklen her i The Guardian (engelsk)