Mange ekstra silde- og makrel job til Islandsk fiskeindustri

Mange ekstra silde- og makrel job til Islandsk fiskeindustri

Selv om bølgerne går højt omkring det islandske silde og makrelfiskeri, genererer den islandske fiskeindustri op til 170 ekstra sommerjobs, pga. af landingerne fra den lokale fiskerflåden.
HB Grandi`s Vopnafjördur fabrik fik sin første landing af sild og makrel, fra èn af selskabets egne fartøjer, Faxi RE. Produktionschef ved HB Grandi, Magnùs Robertsson, fortæller til FishUpdate, at selv om produktionen normalvis lige skal finde sit eget leje, var den første landing allerede frosset ned efter 24 timer. ”Vi havde alt klar til starten af sæsonen, men erfaringen siger, at det altid tager lidt tid af finjustere maskinerne for at opnå den optimale produktion. ”

Trods det islandske makrelfiskeri er blevet mødt med meget stor modstand fra blandt Norge og mange EU lande, for deres ubæredygtige makrelfiskeri, kan den øgede aktivitet i den islandske fiskeindustri, ifølge islændingene selv retfærdiggøre hvorfor Reykjavik hidtil har nægtet at opgive deres kontroversielle kvote.

Produktionschefen oplyser videre, at op imod 170 ekstra par hænder, deltager i arbejdet på den pelagiske fabrik, hen over sommeren. En fabrikation der normalt tæller 80 fastansatte medarbejdere, og som her i sommerens løb stiger til over det dobbelt. Det er deltidsansatte og studerende samt folk på korttids-kontrakter, der primært lægger hænder til arbejdet her i højsæsonen og som betjener selskabets i alt tre fartøjer, der jævnligt losser ved fabrikken.

Ifølge fiskeskipper Fridleifur Einarsson, ”er fiskeriet gået godt og i det første slæb var der ren makrel med op og efterfølgende lidt bifangst af islandske sommersild.”