Lit de parade på Bornholm

Lit de parade på Bornholm

I stedet for travle fiskere på kajen, med fyldte fiskekasser med is og fisk og trucks der kører i pendulfart fra kutterne med dagens fangst, er der i dag helt, helt stille. Man hører kun vandets klukken og vindens susen i masten, og ellers bare den tavse fisker, der opgivende ser på dagens resultat, efter et fiskeri på 10 til 12 timer, med hårdt arbejde og sved på panden.
Disse døde fisk, bliver også en fiskers død.. i overført betydning, hvilket selvfølgelig godt kan lyde lidt hult og forstemmende, men ikke desto mindre, er den skinbarlige virkelighed. Når man ser på de flotte laks der fuldstændigt er sønderlemmede og skambidte af sælerne, ligge ‘lit de parade’ på kajen i Svaneke, kan det ikke andet end give uønskede tanker om en fremtid, der ikke længere indeholder fiskeri.

Et sørgeligt syn for skipperen Henrik på R 252 Ramona fra Christiansø, der i dag lander sin fisk i Svaneke, at se dagens fangst bidt helt ned til nul kroner i værdi. Han kan samtidig bare se hjælpeløst til, at både juleanden og de brune kartofler hjemme i den varme stue, nu syntes længere og længere væk, end tidligere. For med et fiskeresultat af denne art, vil indtægterne udeblive og julen blive en tid der blot skal overstås.

Glæden er forsvundet og mismodet trives i bedste velgående og ikke uden grund. Det hele på grund af små forslugne sæler, der driver deres lystmord på fiskernes fangster i nettene rundt omkring Bornholm.

Det bliver værre og værre, ikke nok med at sælerne skræmmer fiskene væk med deres tilstedeværelse, men de tilbageblevne fisk der bliver fanget i garnene, når sælerne også lige at sætte deres bidemærke i, så fisken er uspiselig og usælgelig.

Så samtidig med der tales og kommes med gode ideer om at reducerer sælerne i antal, og samtidig med at sympatien for fiskernes situation vokser og vokser, bliver der blot flere og flere sæler, der æder endnu flere fisk og gør livet endnu mere surt for de kystnære fiskere, der stadigt får det sværere med at få økonomien til at hænge bare så nogenlunde sammen.

Kommer der ikke snart en løsning på sælproblematikken – ja, så kan det være lige meget, så er det nemlig for sent.

FiskerForum.com