Kystfiskernes værste mareridt

Kystfiskernes værste mareridt

Kystfiskerne har mange udfordringer i det daglige. Problemer der spænder lige fra brændstofprisernes himmelflugt, til hyppige kontrol besøg og over til dårligt vejr med stormende kuling. Men der er faktisk noget der er meget værre end det.

Og det er sælerne – grådige, glubske og laksespisende sæler, der gør livet surt for de bornholmske line og garnfiskere. Alle andre problemer blegner i forhold til disse små hurtigt-svømmende lystmordere, der i hobetal skræmmer den kystnære fisk væk fra farvandet omkring klippeøen Bornholm.

Fisker Jes Christen Espersen med kutteren R52 Cecilie af Årsdale, fiskede efter laks med langliner i går onsdag, ca. 7 – 8 mil udfor kysten som han plejer. Resultatet efter 4 -5 timers fiskeri var beskæmmende 10 hele laks og 4 laks der var pelset af sælerne. Trods resultatet, var dette alligevel bedre end forventet, for som fisker Jes Espersen fortæller FiskerForum, så havde resultatet været endnu værre, hvis han havde fisket med laksegarn.

Jes Espersen har valgt krogene frem for garn, da fiskeriet med garn ikke kan lade sig gøre i øjeblikket, da sælernes indhug i fangsterne her er endnu større.

Med lidt hovedregning og med priser på mellem 40 og 50 kg kiloet for laks i størrelsen 3 – 5 kg samt med en tredjedel af fangsten spist, inden den er hevet ombord, skal der en god økonomi og et stærkt helbred til at klare disse udfordringer.

Men det værste er, at sælerne skræmmer fisken væk fra det kystnære. En ugunstig situation for fiskerne; for hvis der ingen fisk er, fanger fiskerne heller ikke noget og uden fisk, ingen indkomst og uden indkomst intet fiskeri. Så den onde cirkel er allerede dannet, nu håber fiskerne fra den sælramte klippeø, at politikerne snart kommer op med en løsning på problemet. Enten med en kompensation for manglende indkomst pga. sælerne eller med en plan for en kraftig reducering i sælbestanden.