Hvis striden om kameraovervågning af jomfruhummer-fiskerne går i hårdknude, vil det være en katastrofe for forædlingsindustrien, der mister sin forsyning af råvarer. Og det vil koste dyrt på eksporten, idet 95 pct. af jomfruhummerne sælges på eksportmarkederne, lyder det samstemmende fra fiskeindustrien i Nordjylland.
Hos Danmarks største producent af jomfruhummer, Læsø Fiskeindustri, er adm. direktør Lasse Dahl Pedersen meget bekymret for fremtiden. Virksomheden er specialiseret i jomfruhummere og har normalt 100 ansatte. Under corona-krisen mistede man afsætningen og var helt nede på 12 ansatte. Nu risikerer man at miste forsyningskæden på grund af et benspænd fra Fiskeriministeriet. »Jeg savner en håndsrækning fra Fiskeriministeriet i form af vilje til samarbejde. Der skal være balance i naturen, det er vi alle sammen enige om, for ellers har vi ikke noget fiskeri. Så lad os dog definere nogle fælles mål og vælge de metoder, der kan opfylde dem. Og det er ikke kameraovervågning,« fastslår Lasse Dahl Pedersen.
Chrisfish i Frederikshavn er en anden stor nordjysk producent af jomfruhummer. Her går 95 pct. af produktionen til eksport. Adm. direktør Niels Erik Bertelsen betegner det som en katastrofe, hvis jomfruhummer-fiskeriet i Kattegat bliver slået i stykker af kamera-sagen. »Disse både har ikke andre muligheder. De er for små til at fiske i Nordsøen og Skagerrak. De kan ikke bare flyttes. Og med kamera ombord vil fartøjerne være umulige at sælge. Dermed bliver der heller ingen generationsskifter, hvilket allerede er et stort problem i fiskeriet,« siger Niels Erik Bertelsen.
Set fra erhvervsdirektør Niels Bay Christensens stol er der kun én vej frem, nemlig dialog. »Alle er enige om målet, og det er en fantastisk forudsætning for at nå det. Jeg fornemmer velvilje hele vejen rundt – nu mangler vi blot dialogen. Alt andet vil være for dyrt og for ødelæggende for vores økonomi,« lyder det fra Frederikshavns erhvervsdirektør.