Islandsk trawler henter 800 tons sild i første slæb
skipper Gísli Runólfsson på AK 70 »Bjarni Ólafsson«, »Dette var vores første slæb med det nye trawl fra Hampidjan, og det fik bestemt ikke nogen dårlig start, tværtimod.

Islandsk trawler henter 800 tons sild i første slæb

Imponerende fangst og så varede det hele endda kun én time. Det fortæller skipper Gísli Runólfsson på AK 70 »Bjarni Ólafsson«, »Dette var vores første slæb med det nye trawl fra Hampidjan, og det fik bestemt ikke nogen dårlig start, tværtimod. Sildene stod nærmest i kø, for at komme ind i trawlet. Det gik så stærkt, at vi kun formåede at slæbe i en times tid, før vi måtte hale ind. Da var der 800 tons sild i posen.« En fangst og et slæb der vel nok er det største set på Island nogensinde, på godt en time.

Gísli og »Bjarni Ólafsson’s« besætning har sommeren over fisket efter makrel som er landet til Síldarvinnslan. Men indimellem har der lejlighedsvise været nogle fiskerier efter sild – og i sidste uge var der atter gang i sildefiskeriet.

»Vi satte kursen mod Glettinganesgrunn-området ØstNordØst for Island, som er et område omkring tre timers sejlads fra Norðfjörður. Ombord havde vi en helt nyt 2048 Gloria Helix sildetrawl. Den seneste og sidste nye udgave fra 2019. Vi havde kun lige nået at få trawlet i, før vi havde denne fantastiske fangst,« forklarer Gísli om rekordfangsten og tilføjede, at mængden af ​​fisk, på vej ind i trawlet havde været så hurtig, at de ikke havde haft mulighed for at få en korrekt måling af spilet på trawlet.

»Dette var det første slæb, og det tog alligevel lidt tid, inden vi havde fundet den rette tyngde, som var nødvendig for trawlet. Vi bruger trawlskovle på 13,50 kvadratmeter, med en vægt på 4000 kg. Men det hele gik op i en højere enhed. Vi slæbte i en dybde på 170 meter med 200 meter mellem skovlene og vi havde en lodret åbning på 60 meter. Så i betragtning af hvor godt vi kom igang, kan jeg næsten ikke vente til sæsonen kommer ordentligt igang. For der er en masse sild på denne banke og de fisk vi halede ind, var alle flotte sild i en meget fin stand. De havde en gennemsnitsvægt på over 380 gram, så det bliver ikke meget bedre end dette,« understreger den islandske skipper Gísli Runólfsson.

 

Ifølge Hampiðjans Einar Skaftason har 2048 Gloria trawlet med 32 meter helixnet vist sig ideel til sild. »Trawleren »Beitir« prøvede til sidste år med succes, at fiske sild med dette trawl, så rapporterne og nyheden fra Gísli og hans besætning, er sød musik i Skaftason’s ører og han glæder sig over at få bekræftet effektiviteten. »Den største forskel mellem denne og tidligere versioner er, at Helix-maskerne i de forreste sektioner er mindre på 32 meter i stedet for 64 meter-nettet, der normalt bruges i standard versionen af Gloria-trawl af denne størrelse. Det midterste af trawlet er også bredere og skåret forskelligt,« forklarer han videre, og fortæller at denne version er udviklet for ganske nyligt og i denne seneste version, som nu befinder sig på trawleren »Bjarni Ólafsson«, er der eksempelvis flere paneler i 60 mm net. Strømningen gennem trawlet er ekstrem god og sammenholdt med de ændringer som trawlet har gennemgået og Helix-teknologien , må vi erkende at denne kombination er en sikker vinder, slutter Einar Skaftason.