Den danske fiskeriminister Rasmus Prehn (S) mener, at Irland agerer med en slet attitude og en halvdårlig moral, når de forsøger at få fat i tonsvis af makreller i Nordsøen, som i årtier har været forbeholdt danske fiskere. Et godt 40 gammelt dokument fra 1980´erne skal dog hjælpe danskerne igennem kampen for de danske makreller.
Alvoren er til at føle på, for irerne har tidligere forsøgt sig med at forgribe sig på den danske makrelkvote i Nordsøen og man har denne gang forberedt sig med fiskeriministeren i spidsen, og garderet sig med tidligere embedsfolk, som er blevet kaldt ind fra deres pension, for at hjælpe med dokumentationen omkring rettighederne til denne kvote fra dengang.
Irland syntes, efter Brexit-aftalen med Storbritannien, at være synligt presset på fiskeriet og de benytter sig af en strategi, sjældent set blandt de øvrige EU-lande, når de benhårdt går efter de danske makrelkvoter, i fiskeriforhandlingerne i Bruxelles. Noget den danske fiskeriminister kalder for et bagholdsangreb fra irsk side, hvilket er dårlig stil.
Til Fodevarewatch.dk siger fiskeriministeren, at der er to hovedårsager til at Danmark vil stå ekstra fast i denne sag:
-
- Det drejer sig om cirka 12.000 ton makrelkvoter årligt for danske fiskere, hvilket svarer til en værdi på ca. 125 millioner kroner årligt.
- Hvis Irland bliver føjet i denne sag, så kan det føre til afslutningen på EU-koordination på fiskeriområdet.
Det vil i givet fald være et kæmpe tilbageslag for den relative stabilitet der allerede findes omkring EUs fiskeripolitik. Hvor der tages behørigt hensyn til den kvoterfordeling, der blev aftalt i 1980´erne og derfor forsat er gældende. Begynder man først at åbne op for forhandlinger her, Så forudser de danske fiskeriforhandlere, at så vil alle lande kunne komme og gøre krav på hinandens kvoter og rettigheder. I så fald vil det være enden på en sam-koordineret fiskeripolitik i EU.
Trods dokumentationen i orden fra dansk side, så er fiskeriministeren ikke rolig i denne dag før det sidste punktum er sat i og han er, som han udtrykker det overfor avisen, lidt nervøs for resultatet. Et resultat der er utrolig vigtigt for danske interesser, da vi ikke har råd til at miste denne kvote, »for den batter virkeligt noget i den store sammenhæng omkring fiskeriet.«
Du kan læse Danmark Pelagiske Producentorganisations introduktion til fiskeriforvaltningen her