International pris for forskning i havets ressourcer

International pris for forskning i havets ressourcer

Forskningschef Torger Børresen fra DTU Fødevareinstituttet har som den første dansker modtaget en pris fra West European Fish Technologists’ Association (WEFTA). Prisen WEFTA award bliver uddelt hvert år.
Prisen WEFTA award uddeles af West European Fish Technologists’ Association (WEFTA) til forskere, der har ydet et særligt og væsentligt bidrag til udviklingen af den europæiske forskning inden for fiskeindustrien og forskning i marine ressourcer. Prisvinderen skal også have udvist godt lederskab og have arbejdet aktivt for at udvikle den Vesteuropæiske forskningsorganisation. I år har forskningschef Torger Børresen fra DTU Fødevareinstituttet som den første dansker modtaget prisen.

“Jeg er utrolig glad for prisen. Det er et kæmpe skulderklap for den indsats, jeg har ydet gennem 30 år. Jeg har lagt mine kræfter her, fordi jeg så et stort behov for, at særligt unge forskere inden for fødevareteknologi fik en international platform, hvor de kunne præsentere og diskutere deres forskning”, siger forskningschef Torger Børresen fra DTU Fødevareinstituttet.

Banebrydende forskning i fisk og fiskeprodukter
Torger Børresen modtager prisen for sin banebrydende forskning i fisk og fiskeprodukter og for at opdyrke samarbejdet med fiskeindustrien både i Danmark og internationalt.

Tildelingen bliver også begrundet med hans omfattende ledelsesopgaver både nationalt og internationalt, især det store EU-støttede SEAFOODplus projekt, som blev afsluttet i 2008. Projektet viste og forklarede, hvordan vi ved at spise mere fisk og fiskeprodukter kan reducere nogle centrale sundhedsmæssige problemer. SEAFOODplus er videreført i et nyt forskningssamarbejde, der udover deltagere fra Europa også har partnere fra USA og New Zealand.

“Mange af vores projekter og resultater kan overføres direkte fra fiskeprodukter til andre produkter – det gælder for eksempel de matematiske modeller til at forudsige, hvordan mikroorganismer fordærver fødevarer”, fortæller Torger Børresen.

Torger Børresens store arbejde for WEFTA igennem 30 år og det transatlantiske samarbejde han har etableret med søsterorganisationerne i USA har også været afgørende for tildelingen.