Hvis du vil leve længere: så skift bøffen ud med fisk
Det er DTU Fødevareinstituttet der i en undersøgelse konkluderer, at gennemsnitsdanskeren vil opnå en helt klar sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte de røde bøffer med fisk. En kostomlægning der i undersøgelsen viser, at det især er gavnligt for mænd over 50 på og for kvinder i den fødedygtige alder.

Hvis du vil leve længere: så skift bøffen ud med fisk

Det er DTU Fødevareinstituttet der i en undersøgelse konkluderer, at gennemsnitsdanskeren vil opnå en helt klar sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte de røde bøffer med fisk. En kostomlægning der i undersøgelsen viser, at det især er gavnligt for mænd over 50 på og for kvinder i den fødedygtige alder.

 

I et ph.d. studie ved DTU Fødevareinstituttet har Postdoc Sofie Theresa Thomsen udviklet en metode til at udregne helbredseffekterne ved, at udskifte én fødevare ud med en anden i kosten. Metoden er brugt til at vurdere helbredspåvirkningen ved at erstatte rødt og forarbejdet kød i kosten med fisk, så indtaget når op på de anbefalede 350 gram fisk ugentligt.

 

Fisk er en vigtig kilde til bl.a. gavnlige fedtsyrer og D-vitamin, men kan desværre også indeholde potentielt skadelige stoffer som f.eks. kviksølv. Det er især rødt og forarbejdet kød i vores kost, der bidrager til danskernes store indtag af mættet fedt og det sættes i direkte forbindelse med udvikling af forskellige typer kræft. Men omvendt er rødt kød også en yderst vigtig kilde til jern i kosten. Udskiftning af de røde og forarbejdet bøffer med fisk i den danske kost kan altså have stor og varig betydning for danskernes sundhed og velbefindende.

 

Kostomlægning kan betyde en gevinst på hele 7.000 sunde ekstra leveår
»Beregningerne i undersøgelsen viser en helt klar tendens, hvor en kostomlægning, ville give danskerne op mod 7.000 ekstra leveår årligt, hvis de blot nedsætter forbruget af rød kød og istedet erstatter det med de sunde fisk,« forklarer Postdoc Sofie Theresa Thomsen til food.dtu.dk.

 

Det har Sofie Theresa Thomsen med i sine beregninger.
Til Food.dtu.dk forklarer Sofie Theresa Thomsen videre, at beregningerne dækker over, at der årligt forebygges omkring 170 dødsfald fra koronære hjertesygdomme (Blodforsyningssystemet). Men den sundhedsmæssige værdi afhænger dog helt af typen af fisk, man serverer til middagen og af alder og køn på personen.

 

»Hold dig fra tunfisk og spis istedet sild og makrel (de fede fisk) eller spis varieret, gerne med de lidt mindre fede fisk som rødspætter og sej.

 

En helt klar konklusion ved at spise fisk, er at danskerne der får for lidt D-vitamin, får en klar fordel af skiftet fra bøf til fisk. Her viser det størst effekt hos mænd over 50 og hos de fødedygtige kvinder, med blot 350 gram fisk om ugen, hvoraf de 200 gram fisk gerne må være fede fisk.

 

For mændenes vedkommende skyldes det, at gruppen som helhed har en højere risiko end andre befolkningsgrupper for at udvikle hjerte-karsygdomme. Den risiko bliver mindsket ved at udskifte en del af det røde kød med fisk, der indeholder fedtsyrer, som kan forebygge hjerte-karsygdomme.

 

»Den sundhedsmæssige gevinst for kvinder i den fødedygtige alder er særligt stor, fordi indtag af fisk med sunde fiskeolier ikke bare vil gavne kvinderne selv. Fiskenes sundhedsfremmende egenskaber vil også have en gavnlig effekt på deres ufødte børns udvikling, hvilket også tæller i det samlede regnskab,« forklarer Sofie Theresa Thomsen til Food.dtu.dk.

 

Læs mere
Metoderne er nærmere beskrevet i to videnskabelige artikler i »Food and Chemical Toxicology: Investigating the risk-benefit balance of substituting red and processed meat with fish in a Danish diet« og »A probabilistic approach for risk-benefit assessment of food substitutions: A case study on substituting meat by fish«.

 

En kopi af Sofie Therese Thomsens ph.d.-afhandlingen er tilgængelig i DTU Fødevareinstituttet. Når artiklerne i afhandlingen er publiceret, bliver hele afhandlingen lagt i DTU Orbit. Send en e-mail til food@food.dtu.dk, hvis du ønsker at få besked, når det sker.

 

Ph.d.-studiet indgår i Metrix projektet, som DTU Fødevareinstituttet gennemfører med en bevilling fra Miljø- og Fødevareministeriet. I projektet beregner forskerne de positive og negative sundhedseffekter af enkelte fødevarer, næringsstofgrupper og hele kosttyper.