Under denne overskrift skriver Limfjordsfiskernes Østersforenings formand Reinhardt Schmidt, der også er næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO (FSK-PO), at forhandlingerne om hjertemuslingefiskeriet i Limfjorden er nært forestående.
På spørgsmålet fra FiskerForum.dk til Reinhardt Schmidt om indlægget i FiskerForum.dk i går fra Centralforenigen for Limfjorden (Muslingefiskerne) »Hårdt muslinge-opgør på vej mellem »gratisterne« i Limfjords-fiskeriet og licens-betalerne«, kunne afføde nogle bemærkninger, var indlægget hverken overraskende og heller ikke uventet for formanden for Limfjordsfiskernes Østersforening. »Det er jo deres holdning til problemstillingen. Vi har i Østersforeningen vores helt egen holdning, som det også fremgår at vores indstilling til Fiskeriministeren Rasmus Prehn (S) og Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her har vi valgt at beskrive forløbet af de sidste 10 års såkaldte »forvaltning« af dette fiskeri, samt fremsætte et forslag til hvorledes fiskeriet kan forvaltes bedst og mest fair så det gavner flest mulige.«
Du kan herunder læse hele skrivelsen til Fiskeriministeren og udvalget – Hjertemuslingefiskeriet i Limfjorden – ti års kamp skal nu have en politisk afgørelse
Østersforeningen understreger i den anledning følgende:
- Et direkte fiskeri efter hjertemuslinger, der skal etableres efter at der i september måned 2020 endelig kom en bestandsvurdering, er et nyt fiskeri som ingen på forhånd har krav på.
- Derfor skal man nu tage politisk stilling til hvem der skal have ret til at høste af denne resourse.
- Limfjordsfiskernes Østersforening ønsker en fair fordeling af denne resurse, så man ikke som i de sidste 10 år, favoriserer en lille gruppe fiskere.
- Vi foreslår, at man indfører en trappemodel som på sigt tilfører 50 % af hjertemuslingekvoten til den beskyttede kystfiskerordning, hvor fiskere med en østerslicens der er tilmeldt ordningen kan fiske på dem.
En sådan ordning vil sikre at
- Rettighederne ikke kapitaliseres og koncentreres på få store fartøjer.
- Fiskeriet igen bliver mangfoldigt, med liv i de små havne
- En mulighed for at unge mennesker igen får foden på eget dæk, uden stråmænd og kvotekoncentration
- Bidrage til at sikre det skånsomme kystfiskeri, da mange af de fiskere, der har en østerslicens også driver et skånsomt fiskeri ved siden af deres østersfiskeri.
Sagen kort
- Limfjordsfiskernes Østersforening ansøgte i 2012 på vegne af vores medlemmer om tilladelse til et direkte fiskeri efter hjertemuslinger i Limfjorden.
- Blåmuslingefiskerne ansøgte efterfølgende også om en tilladelse til et direkte fiskeri.
- Begge parter fik afslag, med den begrundelse, at der ikke var en bestandsvurdering på hjertemuslinger i Limfjorden, og at Fiskeristyrelsen ikke ønskede at øge fiskeritrykket ved at tillade et direkte fiskeri efter hjertemuslinger. Ifølge Fiskeristyrelsen ville en sådan tilladelse kræve en politisk beslutning.
I forbindelse med vores ansøgning, fik Fiskeristyrelsen lavet et baggrundsnotat, til daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S), om hvem der havde retten til et direkte fiskeri efter hjertemuslinger. Af dette notat fremgik det, at østersfiskernes havde lige så meget ret til et direkte fiskeri efter hjertemuslinger, som blåmuslinger fiskerne havde.
I 2012 blev der fisket 180 tons hjertemuslinger som bifangst i muslingefiskeriet, altså et ubetydeligt bifangstfiskeri.
Efter 2012 er bifangstfiskeriet efter hjertemuslinger foregået, efter vores opfattelse, på et ulovligt grundlag. Det man på »fiskeristyrelsessprog« nok ville kalde »kreativt hul«.
Fiskeriet er løbende blevet forøget hvert år helt op til 8000 tons. Dette har kunne lade sig gøre fordi Fiskeristyrelsen ikke har håndhæver teksten i licensen til blåmuslinge-fiskeriet. Fiskeristyrelsens kreative forvaltning af muslingefiskernes tilladelse har – som vi ser det – kun haft et formål. Nemlig at favorisere blåmuslinge-fiskerne og holde østersfiskerne ude af hjertemuslingefiskeriet.
Blåmuslinge-fiskerne fik via en kreativ forvaltning – og i vores optik ulovlig praksis – lov til det vi ansøgte om. Bare uden en bestandsvurdering og en politisk behandling af hvem der skulle have adgang til resourserne.
Fiskeristyrelsen har i deres forsøg på at dække over deres kreative forvaltning, givet urigtige oplysninger til fødevareudvalget, omkring bifangstreglerne i licensen til blåmuslinge-fiskeriet.
Fiskerstyrelsen har således ikke oversendt den rigtige ordlyd fra licensen. Men konstrueret en til formålet redigeret ordlyd.
Det fremgår således af blåmuslinge-licensen at »Enhver landing og ethvert parti blåmuslinger må højst indeholde en bifangst på 49 vægtprocent hjertemuslinger, der skal fiskes og landes samtidig med blåmuslinge-partiet« (jf. pkt. 22 i de gældende licenser)
Men i svar til Miljø- og fødevareudvalget nævnes det vilkår ikke, at hjertemuslingerne skal »fiskes samtidig«. I svar til udvalget den 10 januar 2021 skriver ministeren således at: »Den måde fiskeriet er tilrettelagt på indenfor de gældende regler muliggør, at der fiskes efter blåmuslinger og dernæst hjertemuslinger, idet bifangstprocenter udregnes for den samlede landing pr. fangstrejse. Dette er ikke en overtrædelse af vilkårene i tilladelserne«.
Det er ikke den korrekte gengivelse af de gældende tilladelser, men en kreativ fortolkning af licensen. For der står netop i licensen at hjerte- og blåmuslinger skal fiskes og landes samtidig.
Hvorfor gengiver en myndighed ikke den korrekte lovtekst? Selv samme myndighed har ved flere lejligheder modtaget en sønderlemmende kritik af Rigsrevisionen for ikke at administrere efter loven, og blandt andet udøve forskelsbehandling.
Østersfiskernes afslag blev i 2012 begrundet med, at der ingen bestandsvurdering forelå og at man ikke ønskede at øge fiskeritrykket. Men det var åbenbart ingen hindring for at et bifangstfiskeri på 180 tons kunne øges til et kreativt direkte fiskeri på 8.000 tons og en enorm øgning af fiskeritrykket. Her foregik en favorisering af en gruppe fiskere på bekostning af østersfiskerne.
Et direkte fiskeri efter hjertemuslinger, er et nyt fiskeri som ingen på forhånd har krav på. Vi håber at Folketinget fremadrettet vil sikre lovlighed og fairness i Limfjordens fiskeri efter hjertemuslinger.
Indleveret af Reinhardt Schmidt, formand for Limfjordens Østersforening og næstformand i Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO.