Det kunne lyde som et modsætningsfyldt socialdemokratisk valgprogram, hvor man viser viljen til forandring – ved først at bygge op for derefter straks at rive ned igen. Først så lovgiver vi om beskyttelse af vores sten-rev ved blandt andet Jyske Rev, med forbud mod ødelæggende bomtrawl for beskyttelse af revet, for derefter at tillade råstofindvinding af sten og ral i fuldstændig samme område. Hovedløst og ganske uforståeligt.
Derfor kunne det godt lyde som »goddag mand økseskaft«, for med den ene hånd koster man penge ud på oprettelse og etablering af nye sten-rev og beskyttelsesområder ved Jyske Rev og med den anden har man fra Miljøstyrelsen side så sent som i januar måned 2021, givet endnu en tilladelse til indvinding af råstoffer ved – netop Jyske Rev.
Det er NCC Industry A/S der har fået tilladelsen i perioden 26. februar 2021 til og med den 25. februar 2031 – dvs. i sammenlagt 10 år, på et samlet areal på størrelse med 16,3 km2, af råstofindvinde 5 mio. kubikmeter.
Ideologien driver værket, men økonomien bestemmer
For denne tilladelse betaler NCC Industry A/S 27.085 kr. pr. km2 indvindings-areal (27.085 x 16,3 km2 = 441.485,50 x 10 år = 44,1 mio kroner ialt) – dertil kommer en betaling på 5,11 kr. pr. kubikmeter – svarende til ialt for 10 år 25,5 mio kroner. Dvs. at den totale aftale med NCC Industry A/S indbringer ialt knapt 70 mio kroner. Svarende til 430.000 kr. pr. km2 havbund pr. år i indtægt til staten. Det kan fiskeriet nok ikke præsterer til sammenligning.
Men hvor der er indtægter, er der også udgifter. For tillægger man udgiften til etablering af nye rev i området, så ser det ud til at det økonomiske billede vender. For det koster mere at reetablere et »ødelagt« område, end det giver i indtægt at indvinde fra samme.
Dette regnestykke kan flere fiskere godt genkende og de undre sig derfor også over denne form for dobbelt moral, fra både Fiskeristyrelsen og Miljøstyrelsens side. Hvor man med pæne ord, som artsbeskyttelse og øget biodiversitet for et projekt kaldet BARREEF, (DTU´s seneste stenrevs- og kystbeskyttelsesprojekt), der med 4.000 m3 granit-sten vil skabe de ideelle forhold, for fisk og fauna. Nøjagtigt det samme man er ved at ødelægge ved Jyske Rev, med NCC’s indvindingsaftale.
Der er forskel på ral og rev
Men det er da et gedigent paradoks og et kæmpe problem, at man i ét område giver tilladelse til at indvinde ral, sten og grus, næsten samtidig med man har søsat et større beskyttelses-projekt med vandområdeplaner i danmark, der skal gælde fra 2021.
Der bliver lyttet til fiskerne – men de bliver ikke hørt
Det fremgår af miljøvurderingen for området omkring Jyske Rev L, at der foregår et betydeligt kommercielt fiskeri, særligt omkring Jyske Rev. Derfor har NCC i 2018 afholdt et møde med Thyborøn Havns Fiskeriforening. Der refereres herfra i miljørapporten, at fiskerne generelt er imod råstofindvinding, idet de mener, at der er tale om et vigtigt fiskeområde, og at råstofindvindingen skader fiskeriet og havbunden.
Fiskerne peger på især to områder, hvor der er konfliktende interesser:
- Risiko for kollisioner mellem store sandsugere og mindre fiskeskibe
- frygt for at sten-rev, der er vigtige fiskepladser, kollapser. Nogle fiskere forestiller sig, at stenrevene bliver ustabile ved indvinding og stenene triller ned i suge-hullerne der er efterladt efter indvindingen
I miljørapporten fremgår det, at det fra NCC’s side derfor er blevet indskærpet over for indvindingsfartøjer, der opererer i området, at der skal tages hensyn til fiskefartøjer og deres grejer.
Det er refereret i miljøvurderingen, at Danmarks Fiskeriforening har angivet registrerede fiskeripositioner for fartøjer større end 12 meter. På den baggrund vurderer rapporten, at der foregår et begrænset fiskeri i det ansøgte indvindingsområde.
Af de i miljøundersøgelsen registrerede fiskearter, er tobis den mest kommercielt interessante art, som vurderes mest følsom over for de ændrede bundforhold i forbindelse med råstofindvindingen, da den lever nedgravet i sedimentet, og dens gydeområde er knyttet til grus. Endvidere vurderes det i redegørelsen, at den direkte fysiske påvirkning af bunden under slæbesugningen vil virke forstyrrende på bund- og fladfisk, som forventeligt vil blive skræmt ud i de tilstødende områder. Ligeledes vil sedimentspredningen i indvindingsområdet potentielt påvirke pelagiske fisk, som forventes at ville flygte fra de forhøjede koncentrationer af suspenderet sediment.
Så Regeringens grønne tiltag, som beskytter og bevarer men som også bekoster enorme summer på beskyttelsesprojekter, burde øjeblikkeligt stoppe for råstofindvindingen, når nu Regeringen efter egne udtalelser, er så opsat på beskyttelsen af vores fælles hav og natur.
Så find ud af hvad den ene hånd laver, så der kan blive sammenhæng i hvad også den anden hånd foretager sig. Det burde ikke være modsatrettet – det er der ingen der har råd til og da slet ikke denne regering.