I den forgangne uge 18 har der været et særdeles godt tobisfiskeri i det norske område. Sammenholdt med flere gode landinger fra færøske både med blåhvilling, har det givet jævnt godt på beskæftigelsen ved de norske fiskemels- og fiskeoliefabrikker langs kysten.
Af samme årsag er årets tobis-sæson startet rimelig godt og det er absolut ikke blevet værre, som sæsonen skrider frem.
28.000 tons tobis er meldt ind i uge 18 (Inkluderet her er en fangst fra et svensk fartøj.) I samme uge sidste år, var der landet knapt 14.000 tons tobis, så en dobbelt op i forhold til sidste år, må siges at være ret så tilfredsstillende. Særligt når man ser det i lyset af, at man i samme periode 2018 kun landede 3.000 tons tobis og i 2017, hvor det også kun blev noget mindre end i år, nemlig 16.000 tons.
Først på ugen var det bedste tobis-fiskeri på Inner Shoal i NØS, men nu her sidst på uge, er fangsterne af den lille proteinfisk overvejende været på Vestbanken.
Fiskeriet har været rigtig godt, og flere af de norske industribåde melder da også allerede om opfyldte kvotemål. De håber, med det gode fiskeri af tobis i år, at man får en nogenlunde kvoteudvidelse af tobis, når maj-togtet er gennemført.
På modtagersiden af tobis, har sæsonen været præget af periodevis kortere og længere ventetid ved enkelte fabrikker, men ikke noget der har haft større betydning.
Blåhvilling og sperling
En norsk båd rapporterer om 90 tons blåhvilling og 60 tons sperling samt lidt hestemakrel. Et andet fartøj havde 70 tons sperling med ombord og derudover har to færøske både indrapporteret knap 4.900 tons solgt over Sildelaget-auktionen til en norske opkøber.
Makrel og hestemakrel
I makrel-fiskeriet er der indrapporteret ni fangster på næsten 16 tons. Alle disse fangster er beregnet til friskfisk-marked.
Indtil videre har der ikke været det største momentum i dette fiskeri, køberne har været afventende og set markedssituationen lidt an. Fangsterne er overvejende hentet fra Stranda kommune i syd til Alver i nord og størrelsen varierer mellem 250 til 400 gram pr. fisk.
Der har også været pæne fangster af hestemakrel med 70 tons i alt. De fleste af disse fangster har ligeledes været til faste aftagere, og er overvejende hentet i de kystnære norske kommunerne Tysvær, Vindafjord og Alver