Fiskearten fjæsing også kendt som »havets hugorm« oplever en betydelig vækst i bestanden kystnært de danske strande.
Disse smukke fisk, der tidligere blev kaldt helvedesfisk, er blevet langt mere udbredte og fanges nu hyppigt i de indre farvande. Når temperaturen stiger, bevæger de sig ind mod kysten, hvor badende gæster også opholder sig. Der har resulteret i et stigende antal tilfælde af stik fra fjæsinger de senere år.
Henrik Carl fra fiskeatlas.dk under Københavns Universitet har et projekt under Statens Naturhistoriske Museum og han fortæller at der under dette er blevet observeret en markant vækst i antallet af fjæsinger.
Han arbejder på Københavns Universitet med registreringen af alle fiskearter i Danmark. Fjæsinger findes nu i stort antal langs kysterne, hvor de særligt er udbredt på østkysten af Jylland og ved Læsø. Imidlertid er der nu også fundet mange fjæsinger på vestkysten.
Det skriver Nordjyske.dk
Fjæsingen er Danmarks mest almindelige giftige fisk, og dens stik sammenlignes med et hugormebid. Fiskerne og lystfiskerne frygter denne fisk og af god grund. Giftstoffet udskilles fra kirtler i forbindelse med gællelågspiggen og piggene i forreste rygfinne, og det kan være enddog meget smertefuldt at blive stukket.
Årsagen til den store vækst i fjæsingbestanden er ikke entydig, men der er nogle teorier. Henrik Carl nævner muligheden for mangel på store rovfisk i farvandene eller en ubekendt ændring i fødekæden som mulige faktorer.
Hvis man bliver stukket af en fjæsing, anbefales det at nedsænke det berørte område i varmt vand (mindst 40-45 °C) i mellem 30 og 60 minutter, idet varmebehandling betragtes som den bedst kendte behandling. Ved alvorlige tilfælde bør man søge læge. Varmebehandlingen kan kombineres med smertestillende medicin og antihistaminer, (dæmper allergisk reaktion) og i visse tilfælde kan antibiotika gives for at forhindre infektion, da stikket kan forårsage dette.
Henrik Carl har også bemærket en spredning af en anden fiskeart, den Lille Fjæsing, siden 2019. Denne art, der normalt er sjælden i Danmark, er begyndt at forekomme hyppigere langs kysten, herunder vestkysten. Dette skyldes sandsynligvis klimaændringer, da den Lille Fjæsing er mere tilpasset varmere farvande. Den anses for mere farlig og langt mere giftig. Den holder til på helt lavt vand, hvor den kan kommer i kontakt med badegæster. Dens gift er væsentlig kraftigere end fjæsingens.