Da de to parallelle gasledningerne Nord Stream 1 og 2 i september måned 2022 blev saboteret af ukendte gerningspersoner, røg der ikke alene store mængder metangas op i atmosfæren, men også store mængder gift blev hvirvlet op fra havbunden.
Havområdet der blev påvirket af eksplosionerne har en havvolumen på 11 kubikkilometer. Den massive forurening påvirkede både havmiljøet og dyrelivet i Østersøen. Det konkluderer en ny videnskabelig undersøgelse.
Det skriver DR Nyhederne
Hans Sanderson, der er seniorforsker på Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, har ledet det forskerteam af danske, polske samt tyske forskere, har nu kortlagt nogle af miljøpåvirkningerne efter sabotagen på Nord Stream 1 og 2.
- Det er meget store mængder af forurenet sediment, der er kastet op i vandsøjlen. Vi taler om gamle velkendte stoffer som bly og TBT, der kommer fra skibes bundmaling. Forskerne vurderer selv at der er tale om ca. 250.000 tons forurenet »havbund«.
- Det har helt sikkert haft negative effekter, men kun tiden vil vise, hvad det har betydet. Opstår der ændringer i fiskebestanden, som vi ikke har andre forklaringer på, kan det i så tilfælde være forklaringen, understreger Hans Sanderson.
Et forsøg ved Tejn Havn, ikke langt fra gaseksplosionerne, har marinebiolog Marie Helene Miller Birk travlt med at plante »sukkertang«, som på sigt skal optage de overflødige næringsstoffer, der har forurenet Østersøen efter Nordstream 1 og 2 røg i luften.
Hun fortæller til DR Nyhederne, at det faktum at forureningen kunne hvirvles op, egentlig er et vidensbyrd på hvor skidt det i virkeligheden står til med Østersøen.
Det bekræftes af seniorforsker Hans Sanderson, der fuldstændigt er på linje med Marie Helene Miller Birk. »Der er ikke noget at gøre nu. Stofferne er hvirvlet op, og de er faldet til bunds igen. Det vigtige er, at vi tager ved lære af, at de her gamle stoffer stadig er derude i havbunden, og at de stadig kan have en negativ indvirkning på miljøet,« siger Hans Sanderson.
Det er tidligere anslået, at mere end 115.000 tons metangas blev frigivet fra Nord Stream 1 og 2 i løbet af bare seks dage og denne udstrømning bidrog med udledninger svarende til cirka 15 millioner tons CO2 – svarende til en tredjedel af den samlede årlige CO2-udledning i Danmark.
Selvom den metangas, man kunne se boble på havoverfladen efter eksplosionerne, ikke forurenede havmiljøet og at selve sprængstoffet heller ikke har forurenet Østersøen i nævneværdig grad. Så medførte den efterfølgende chokbølge, at den truede bestand af Marsvin i Østersøen, indenfor en radius af fire kilometer, har dræbt de små pattedyr og givet midlertidige høreskader hos marsvinene, hvis de befandt sig indenfor 50 kilometer fra sprængningerne.