Med Energiaftalen i 2018 besluttede samtlige Folketingets partier at opføre tre nye havvindmølleparker i Danmark frem mod 2030. Den 28. februar 2019 besluttede energiforligs-kredsen, at den første af de tre parker – Thor – skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord min. 20 kilometer ude på havet.
Det bliver Danmarks hidtil største havvindmøllepark på op til 1.000 MW, når den er fuldt etableret og net-tilslutttet senest i 2027.
Seks konsortier kæmper om opførelsen af denne – Danmarks største Havvindmøllepark – Thor
Du kan læse mere om møllepark-projektet her
Fiskerne er bekymret
For de efterhånden mange havvindmølleparker fylder godt op i havet efterhånden og de placeres oftest på falde banker kystnært, hvor fiskeriet traditionelt har haft deres fiskeri i generationer. Så forventningen er, at fiskeriet speciel med de små og mellemstore fartøjer, rammes urimeligt hårdt af de mange mølleplaner. Håbet er da også fra fiskeriets side, at man fremadrettet får større indflydelse på, hvor havvindmøllerne skal placeres og gerne på steder hvor de ikke generer fiskeriet så meget, som det gør i dag.
For mange gange blokerer havvindmølleparkerne for vigtigt fiskeri, som både hindres, men også fjerner det økonomiske grundlag for en større del af de mindre fiskefartøjer. Fartøjer som i forvejen slås med habitatområder, fuglebeskyttelsesområder og ramsarområder samt fredningsbælter og råstofindvinding, for ikke at glemme problemerne med den tiltagende skibstrafik og forurening. Fiskerne behøver egentlig ikke flere udfordringer i udførelsen af deres erhverv, end de har i dag. Der er nok at brydes med.
Læs også artiklen i FiskerForum.dk »Havvindmøller kan ændre livet i havet«.
Men Havvindmølleparkerne kommer alligevel
Seks konsortier og selskaber byder ind på opgaven
Der er i alt seks prækvalificerede konsortier og selskaber, der vil bygge Thor Havvindmøllepark og de skal i lighed med tidligere havvind-udbud i Danmark udbydes på baggrund af udbud med forhandling, og ilandførings-forbindelsen til fastlandet og vil indgå som en del af udbuddet. Alle seks konsortier og selskaber lever op til de fastsatte kriterier for finansiel og teknisk kapacitet, og styrelsen har prækvalificeret dem alle.
»Det er et stærkt felt, som har søgt om at blive prækvalificeret til at byde på Thor havvindmøllepark. Det bekræfter, at Danmark fortsat er et attraktivt land, når det kommer til investeringer i havvind, og den store interesse er samtidig helt afgørende for en omkostningseffektiv grøn omstilling,« siger vicedirektør i Energistyrelsen, Janni Torp Kjærgaard, der forventer at gennemfører udbuddet i løbet af 2021.
De prækvalificerede er:
- SSE Renewables Offshore Windfarm Holdings Limited og Thor OFW K/S (ejet af Copenhagen Infrastructure IV Thor OFW ApS og Andel Holding A/S), som har ansøgt på vegne af et endnu ikke etableret selskab.
- Swan Wind P/S (ultimativt ejet af Eneco Wind B.V. og European Energy A/S).
- Thor Wind Farm I/S (interessenterne i selskabet er RWE Wind Holding A/S, RWE Renewables Denmark A/S og RWE Offshore Wind A/S).
- Total Renewables S.A.S og Iberdrola Renovables Internacional S.A.U på vegne af et endnu ikke etableret datterselskab.
- Vattenfall Vindkraft A/S på vegne af et endnu ikke etableret partnerselskab.
- Ørsted Wind Power A/S.