EU og Norges forhandlinger om fiskerimuligheder for 2013 som netop er afsluttet i Clonakilty i Irland med 3. forhandlingsrunde, gav Roll over på torsken og plus for kuller, sej, hvilling og rødspætter, for Nordsøen. Kun hvilling og brisling for Skagerrak har minus på Tac`en.
Formanden for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen kunne her til morgen fortælle at de udskudte forhandlinger mellem Eu og Norge, nu er endt i en ny aftale for 2013. ”Vores vigtigste mål ved den forhandlingsrunde var at få en uændret torskekvote for Nordsøen og Skagerrak. Det er lykkedes, og det giver gode muligheder for dansk fiskeri i 2013, eftersom vi samtidig slipper for yderligere reduktioner i de dage, som vi må fiske,” siger Svend-Erik Andersen.
Dermed hentyder han til, at Ministerrådet i EU kort før jul i enighed vedtog, at man fastfryser kW-dagene – det antal dage, men har til at fiske – i Nordsøen og Skagerrak. Dermed gik Ministerrådet stik mod EU-Kommissionen, der havde foreslået en reduktion af kW-dagene på 22 procent fra 2012 til 2013.
Tilfredsstillende resultat
Kommissionen havde også oprindeligt foreslået en reduktion på 20 procent af torskekvoten, men det gik altså ikke igennem. Samtidig er der forhøjelser for en række kvoter i Nordsøen og Skagerrak, der er positive for dansk fiskeri, f.eks. sej, kuller, rødspætter og sild.
Makrel
Makrelkvoten skal EU og Norge dele 90 procent af TAC, som den biologiske rådgivning anbefaler. Det vil give et stort minus på kvoten til de danske fiskere, konstaterer Svend-Erik Andersen, og fortsætter at danske fiskere skal sammen med fiskere fra det øvrige EU og Norge betale en høj pris for, at Island og Færøerne fisker helt og aldeles uforsvarligt. Det er ikke acceptabelt og er en af de få minusser i aftalen
Industrikvoterne
Industrifiskeriet kan ikke være helt tilfreds med en række af industrikvoterne – blandt andet bliver der tilladt et norsk fiskeri på sperling, ligesom de bliver sikret en del af tobiskvoten, hvis den bliver på over 200.000 tons.
Aftalen mellem EU og Norge er i øvrigt endnu ikke helt sikret for EU-fiskerne. Ministerrådet skal nu efterfølgende vedtage de aftalte TAC / kvoter fra forhandlingerne, der fandt sted i Clonakilty i Irland. Det bliver formentlig først endeligt vedtaget på Ministerrådsmødet i februar, men EU har vedtaget foreløbige kvoter på de fælles bestande, som danske fiskere kan begynde at fange på deres kvoter.
Forhandlingsresultatet kan ses her nedenfor
Kilde: Danmarks Fiskeriforening
FiskerForum.com