EU projektet »DataBio« skal bringe det pelagiske fiskeri et skridt videre

EU projektet »DataBio« skal bringe det pelagiske fiskeri et skridt videre

Igennem et stort anlagt EU-projekt »DataBio« skal et af Europas største uafhængige forskningsinstitutter, norske Sintef, udvikle fire piloter der skal benytte sig af stordata-teknologi i det pelagiske fiskeri og dermed bringe dette fiskeri et skridt videre.

Fiskeribranchen er kun i sin vorden mht. »big data«, hvor andre brancher er betydeligt længere fremme. Men selvom fiskeribranchen har masser af elektronik, har man ikke systematisk gemt data herfra, forklarer forsker Gunnar Auran fra Sintef Ocean.

160 millioner NOK i EU-støtte

Det store EU-projekt drejer sig om »big data« i de tre store sektorere som; landbrug, skovbrug og fiskeri. Til sammen er projektrammen på 16 millioner euro, eller rundt regnet 160 millioner NOK. Heraf får Sintef ca. ni millioner NOK. Projektet startede op for halvanden år siden, og er nu ca. halvvejs i processen.

De tre andre piloter går på planlægning af fiskeri og skal give en bedre oversigt over: – for det første, hvor den pelagiske fisk befinder sig – for det andet, skal den kunne sige noget om størrelsen af bestanden af pelagisk fisk ved brug af ekkolod – for det tredje, skal den fortæller om hvilke priser fiskerne kan forvente sig.

De fire fartøjer som har fået installeret dette udstyr er; «Christina E», «Ligrunn», «Eros» og «Kings Bay». De har alle fået instrumenter ombord, som kan måle hvorledes båden manøvreres.

Du kan læse hele artiklen her.

kilde: TekFisk FiskerForum.dk