Et cirkulært økosystem skal rumme fisk og planter på tidligere isfabrik
Den tidligere Hjem-Is-fabrik på havnen i Esbjerg, skal ifølge et EU forskerprojekt til 75 mio kroner, omdannes til produktionstanke og lokaler til sunde fisk og saltvandsplanter

Et cirkulært økosystem skal rumme fisk og planter på tidligere isfabrik

Den tidligere Hjem-Is-fabrik på havnen i Esbjerg, skal ifølge et EU forskerprojekt til 75 mio kroner, omdannes til produktionstanke og lokaler til sunde fisk og saltvandsplanter.

Alpha Aqua og Aalborg Universitet i Esbjerg ønsker med det store EU financierede projekt at udvikle modeller for bæredygtig produktion af opdrættet fisk og fremavle salturt-planter i et cirkulært økosystem.

Som en del af projektet har Alpha Aqua A/S fået et tilskud på 12,5 mio kroner, til en pighvar- og salturtfarm, fremgår det i en nyligt udsendt pressemeddelelse omkring projektet Aqua-combine, der allerede har 17 internationale partnere fra 7 forskellige lande.

»Det har været en strategi fra starten, at vi gerne vil arbejde med forskningsprojekter og være med, der hvor tingene bliver udviklet. Derfor var vi også med til at skubbe Aqua-Combine i gang. Det er ikke noget, man bliver rig af – tværtimod. Men man bliver rig på læring, og vi får et netværk rundt omkring i verden, som vi værdsætter og kan bruge fremadrettet,« siger direktør og bestyrelsesmedlem i Aopha Aqua A/S Johan Højgaard i meddelelsen.

Salturt, der mere populært kaldes kveller, er en 5 til 30 cm høj et-årig plante, som normalt vokser i de saltprægede strandenge og vader der findes langs kysten. Den er et bindemiddel som er med til at opbygge marsken og indeholder en høj koncentration af bordsalg og soda. Kveller kan spises, men kun spidserne, som helt tydeligt smager af salt, men som efterspørges af flere restauranter og spisesteder omkring i landet. Ca 60 procent af planten er for træagtig og bruges derfor i anden anledning. Dette opvejes dog af, at disse træagtige dele af salturt, indeholder både sunde antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer. Plantedele der indeholder sunde antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer, Som kun udvindes til kosmetik eller mejeriprodukter. Ligesom planteresterne kan bruges til biobrændsel eller specielt nærende fiskefoder. Alle som pengene skal bruges til at afdække disse muligheder.

På Esbjerg Havn er det Alpha Aqua’s plan, at man vil bruge den gamle isfabrik’s fuldautomatiske højlager i produktionen af op til 7500 vækstkasser i pallestørrelse, som med den gamle isfabrik’s elevatorer, kan kaldes ned når planterne skal høstes. Planen indeholder også en fiske-opdrætsdel, der skal producerer ca. 200 tons fisk årligt.