Planerne om at opføre 10 energi-øer har potentiale til at blive det største blålys i Danmarks historie, hvis de bliver realiseret. Artiklen af Civilingeniør Søren Hansen, udgivet som debatindlæg i mediet Indblik.dk, kaster et kritisk blik på denne helt åbenlyse vanvittige idé med 10 energi-øer sammenlignet med alternative investeringer som kernekraft.
Du kan læse artiklen i Indblik.dk nederst på siden
I 2020 var der intens fokus på energiø-planerne, men de blev tilsyneladende opgivet sidste år på grund af frygt for de astronomiske omkostninger og den teknologisk usikkerhed, der omslutter dette projekt. Nu er ideen pludselig genopstået, og Copenhagen Infrastructure Partners præsenterer ambitiøse planer om hele 10 energi-øer i Nordsøen og Østersøen samt energi-øer i Sydøstasien. Ideen er nu, at der skal produceres brint på øerne.
Problemet med disse øer er, at de planlægges som produktionscentre for grøn brint fra havvind. Dette kræver en kompleks proces med elektrolyse og håndtering af svingende strømproduktion fra vindmøller. Spørgsmål rejser sig om teknisk levedygtighed og omkostningseffektivitet, især når man tager hensyn til det aggressive miljø på en ø midt ude i havet.
Investeringer på 2200 milliarder kr. i disse øer rejser spørgsmålet: Ville det ikke være mere fornuftigt at investere i kernekraftværker, der ville levere stabil og billig strøm? Med den forventede pris på 1 krone pr. kWh fra havvind, kan brintproduktionen ende med at være så dyr, at den ikke kan konkurrere på verdensmarkedet.
Artiklen kalder derfor på mere fornuftige og bæredygtige investeringer for at undgå, at Danmark står med en dyr og ustabil energiløsning, der ikke kan konkurrere globalt.