Brexit-aftalen har været en gevaldig øjenåbner for den grønlandsk fiskekoncern Royal Greenland, hvis direktør Mikael Thinghuus selv kalder aftalen for en vigtig læring, set i lyet af det morads, som Storbritanniens exit fra det Europæiske fællesskab medførte.
Handelsaftalen mellem på den ene side Storbritannien og den anden Grønland, foreligger endnu ikke. Men som den adm. direktør i Royal Greenland, Mikael Thinghuus, fortrøstningsfuld siger til Fodevarewatch.dk, så er han i bund og grund optimistisk med hensyn til, at der kommer en handelsaftale. »Det varer nok ikke så længe, for både UK og Grønland er interesserede i at indgå en sådan aftale,« fortæller den adm. direktør videre. »Når det så er sagt, så er begge lande involveret i handelsboykot og embargo af Rusland. Derfor kunne jeg godt frygte, at aftalen bliver forsinket.«
Aftalen mellem de to lande har ladet vente på sig, hvilket ikke har været uden omkostninger for den grønlandske reje- og fiskekoncern. Alene sidste år, blev der grundet en endnu ikke indgået aftale, pålagt Royal Greenland ekstra told på fisk og skaldyr, til Storbritannien/UK.
UK er et stort marked for Royal Greenland, der alene tilbage i marts måned sidste år, afsatte omkring 60 procent af produktionen af kogte og pillede rejer til Storbritannien / UK.
Derfor mener direktøren for Royal Greenland da også, at det kun kan gå fremad nu på det britiske marked som situationen er, fortsætter han overfor Fodevarewatch.dk. »Det er en vigtig lære af Brexit og han erkender da også, at det lyder temmeligt negativt, men med told, toldfrie kontingenter og lokal pakning, ville en frihandelsaftale mellem de to lande have været et plus for Royal Greenland,« understreger Mikael Thinghuus og fortsætter, »I virkeligheden ville det også være en plus-fordel for briterne – fordi det vil gøre rejerne billigere i de engelske butikker.«
Verdens største marked for rejer
Netop for kogte og pillede rejer udgør Storbritannien / UK verdens største aftager, selvom denne position i dag er markant mindre end den var engang. Det er kun pga. Brexit, der har afstedkommet at Royal Greenland, har været tvunget til at finde nye markeder, som positivt selvfølgelig har medført at risikoen er spredt over flere markeder. »På den måde har Brexit måske været en meget god øjenåbner for os alle sammen« siger Mikael Tinghuus til Fodevarewatch.dk, og påpeger, at det har spredt risikoen markedsmæssigt men også valutarisk.«