DFPO opfordring – Tænk jer om jomfruhummerfiskere !

DFPO opfordring – Tænk jer om jomfruhummerfiskere !

Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation kommer med en sjælden, men kraftig henstilling til fiskerne efter jomfruhummer. Når nu fryselagrene næsten er fyldte og efterspørgslen, nærmest over natten, er gået helt i stå, så tænk jer om – spred landingerne og vent, lyder opfordringen.

Fiskeindustrien er hårdt ramt af Corona-pandemien, hvilket ikke er gået ubemærket hen for EU-ministre, der i går havde møde om støtteordninger der skal få fiskerne og fiskeindustrien igennem krisen. Den danske Fiskeriminister foreslog på mødet med de andre EU fiskeriministre, at nedfryse fisk og skaldyr, og sælge dem senere, når priserne har rettet sig, for at undgå alt for store tab.

Men flere advarer mod denne nedfrysningsstrategi, for lagrene er allerede fyldte. Så når fabrikkerne og eksportørerne i forvejen har lagrene fyldte, med hummere man har betalt 20 til 30 kroner for, hvorfor skulle de så give fiskerne 60 kroner, når verden forhåbentligt inden alt for længe igen bliver normaliseret.

Virusudbruddet har næsten lukket for afsætningen til Europa
Fiskerne i hele Europa kæmper med at få deres fisk afsat, da blandt andet caféer og restauranter i store dele af Europa er lukket ned og derfor ikke skal have leveret fisk og skaldyr foreløbigt.

Men hvis en afsætningskanal lukker, kan man forestille sig at en anden åbner sig. Flere fiskere har stillet forslag om, at når fryselagrene er fyldte og afsætningen har svigtet Sydover, hvad så med at sælge jomfruhummerne indenlands, ovenikøbet til en fordelagtig lav pris. Danskerne er yderst prisbeviste, så hvis jomfruhummere der før kostede 120 kroner pundet, måske i en kommende kampagne til danske forbrugere, kunne sælges for det halve, så ville om- og afsætningen af jomfruhummerne stige eksplosivt – »en kulinarisk delikatesse til almindelige danskere« – det burde give et gevaldigt salgsløft, mener flere fiskere.

Så med tømte fryselagre pga. en større afsætning, vil dette kunne sende jomfruhummerfiskerne tilbage på sporet, fra før Corona-krisen og normalisere priserne og fiskeriet.

Men de gode forslag har ikke nået vores fiskeriminister endnu, for under videokonferencen med sine EU-kolleger i onsdags, forslog Mogens Jensen, at alt for store tab for EU’s fiskere kunne undgås, hvis det bliver muligt for fiskere at få støtte til opbevaring af nedfrosne fisk. Den danske fiskeriminister forklarede på mødet, at det havde man gjort i andre krisesituationer og derfor mener han at det også kan bruges i den nuværende krise.

Men støtten til opbevaring af nedfrosne fisk er blot én af flere mulighederne for at yde støtte til fiskerne under krisen, understreger Mogens Jensen. »Der er flere redskaber i værktøjskassen, som kan tages i brug for at støtte fiskerne, hvis det bliver nødvendigt.« Her tænker ministeren på en egentlig oplægningsstøtte, men der er vi heldigvis ikke nået til endnu.

Skriv et svar