Royal Greenland fisker videre, trods omsætningsnedgang i restaurationsbranchen

Royal Greenland fisker videre, trods omsætningsnedgang i restaurationsbranchen

Den store grønlandske producent af hellefisk, rejer og skaldyr, Royal Greenland forsøger at minimere risikoen, ved at holde dampen oppe og fiskeriet igang både ved Vestgrønland og i Canada. Men topchefen forventer alligevel »kommercielle tæv, siger han i en kommentar til Corona-krisen.

Markedet er nærmest gået i stå, fra den ene dag til den anden. Afsætningen til hotel, restaurantions- og cateringbranchen er stoppet helt op. En branche, som Royal Greenland vækstedede på og som de forventede sig rigtig meget af. Men som mange andre i denne tid, er tiden inde til at kigge nye veje og være omstillingsparate. Man bør gøre sig overvejelser om, at afsætte sine produkter andre steder, hvis man ønsker at overleve.

På produktionssiden og i fiskeriet holdes hjulene fortsat igang. Til FoedevareWatch.dk siger direktør og topchef for Royal Greenland Mikael Thinghuus, »De fisk, som vi ikke fanger nu, det er jo ikke sådan, at vi kommer til at fange dem ekstra på et senere tidspunkt,« forklarer topchefen for Royal Greenland og lægger til, at man minimerer risikoen ved ikke at producere mindre og så tager han istedet risikoen ved at flytte salget fra restauranterne og over til detailhandlen. Dog med en lille forventning om, at det koster på bundlinjen. For som han siger til avisen, »Vi får helt sikker nogle kommercielle tæv, men vi har med fødevarer at gøre, og det er gør, at vi ikke er ilde stedt, som man er det i andre erhverv.«

Begunstiget med mange fiskere spredt
Den store grønlandske fiskeindustri har fordele ved at være en koncern, med mange fiskere spredt over et forholdsvis stort område i det vestlige Grønland og i det nordøstlige Canaca, omkring labrador og Newfoundland.

Til avisen siger Thinghuus videre, at fiskerne er beskyttet af, at der er langt ud på øerne og fartøjerne. På den ene side er de meget isolerede, men også meget sårbare, hvis endelig corona-smitten finder helt derud. Men Royal Greenland bruger meget tid på at beskytte sine ansatte mod smitten, hvilket betyder at ingen rejser. Besætningerne bliver ombord isolerede og derudover arbejder Royal Greenland med meget klare skift på fabrikkerne.