Det siger formanden for Udenrigspolitiske nævn, Michael Aastrup Jensen (V), i en kommentar på Altinget’s debatside, hvor man for tiden diskuterer Færøernes fiskeriaftale med Rusland.
Her forklarer Michael Aastrup Jensen (V), at det er vigtigt, at vi husker på, at både Grønland og Færøerne har, og skal have, autonomi nok til selv at præge deres land og de aftaler, de finder bedst for dem selv, understreger formanden for Udenrigspolitisk Nævn.
»Vi må erkende, at vi simpelthen ikke har været gode nok til at få fordelene ved EU’s indre marked helt til Thorshavn,« erkender Michael Aastrup Jensen (V).
Samhandelspolitiken var det vigtigste dengang
Inden krigen brød ud, har samhandelen mellem nationerne, været noget af det, vi så som værende vigtigst for at bevare de gode relationer. For samhandlen var det styrkende bånd, så incitamentet til at gå i krig med hinanden, var minimal.
Men som formanden for Udenrigspolitisk Nævn erkender, så skal dette gentænkes, specielt efter den russiske »special Operation«, mod Ukraine, der som overordnet mål havde at overtage det fredelige og demokratiske land.
Færøernes fiskeriaftale med Rusland går tilbage til 1977
Handelen med Rusland har mod forventningerne ikke gjort dem mere venligtsindede over for Vesten, men til gengæld er vores økonomier nu bundet tættere sammen, skriver Michael Aastrup Jensen (V) videre. Selvom vi er gået hårdt til Rusland,
Vi er gået hårdt til Rusland
Det gælder også for Færøerne, som siden 1977 har haft en fiskeriaftale med Rusland. Det er altså en aftale, der går helt tilbage til før murens fald, og dengang Rusland hed Sovjetunionen.
EU er gået en helt anden vej. Vi er gået langt hårdere til Rusland med sanktionspakke efter sanktionspakke, hvilket også har kunnet mærkes i de enkelte EU-lande. Her har prisudviklingen været højere og inden vinteren frygtede vi en ny energikrise. Det er en særdeles vedkommende konsekvens når man indfører sanktioner mod et andet land, som man har bundet dele af sin økonomi op på.
Selv påpeger formanden for Udenrigspolitisk Nævn, at flere sanktionspakker vil komme, så længe Rusland fortsætter deres ulovlige annektering af Ukraine.
Rigsfællesskabet er en unik konstruktion
Det er ingen hemmelighed, siger Michael Aastrup Jensen(V), »jeg ser kritisk på al samhandel med Rusland, og jeg ville ønske, at alle danske og europæiske virksomheder havde trukket deres operationer ud af Rusland for længe siden.«
»Men vi må respektere, når det færøske Lagting beslutter at fortsætte fiskeriaftalen med Rusland, selvom vi i Danmark sanktionerer selvsamme land. Fiskeriaftalen mellem Færøerne og Rusland er et rent færøsk anliggende.
Michael Aastrup Jensen (V) henviser til, at det danske rigsfællesskab er en helt unik konstruktion, og det er vigtigt, at vi i Danmark husker på, at både Grønland og Færøerne har, og skal have autonomi nok til selv at præge deres land og de aftaler, de finder bedst for dem selv.
Derfor må vi respektere, når Lagtinget beslutter at fortsætte fiskeriaftalen med Rusland, selvom vi i Danmark sanktionerer selvsamme land.
Venstrepolitikeren forklarer, »når Færøerne ikke er med i EU, så er det deres egen beslutning, men det er ikke ensbetydende med, at vi skal vende ryggen til dem. I dag har Færøerne både en fiskeriaftale og en handelsaftale med EU, men sammenspillet har ikke været godt nok, når vi stadig ser et Færøsk behov for at indgå aftaler med russerne,« fortæller han og opfordre Bruxelles til at gøre EU mere attraktive over for dem, vi så gerne vil være venner med, så de ikke ser sig nødsaget til at lave aftaler med vores fjender.