Danske fiskere skuffede over brexit-hvidbog

Danske fiskere skuffede over brexit-hvidbog

Fiskerne havde håbet på et britisk udspil, der mere lignede det, der gælder for fiskeriet i dag.

Hvidbogen om brexit, som den britiske regering offentliggjorde torsdag, vælkker lang fra begejstring blandt danske fiskere, skriver borsen.dk

Det skal være muligt for fiskere fra EU at få lov at fiske i britisk farvand efter brexit – men hvor mange fiskefartøjer, briterne lukker ind, og hvor meget de må fange, skal komme an på årlige forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Dermed afviser den britiske regering en permanent aftale om gensidig adgang på samme vilkår som i dag.

"Vi havde håbet på noget, der var mere i tråd med det, vi har i dag, for det har virket. Så vi er skuffede," siger Esben Sverdrup-Jensen til borsen.dk Han er direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer nogle af Danmarks største fiskere, som fisker en stor del af deres fangst i britisk farvand.

I 2017 hentede en række storfiskere ifølge borsen.dk fangster for 980 mio. kr. i britisk farvand, og fangsterne har samtidig stor betydning for fiskeriindustrien på land i Skagen, Thyborøn, Hirtshals og Hanstholm.

Kilde: Fodevarewatch.dk FiskerForum.dk