Et nyt studie har kortlagt oprindelsen og biologien bag tun i danske farvande, hvilket kan bane vejen for, at danske fiskere måske en dag kan få lov til at fiske denne eftertragtede art.
Studiet, udført af forskere fra blandt andet DTU Aqua, afslører, at tun, der besøger Danmark, hovedsageligt stammer fra Middelhavet. Dette giver værdifuld viden, der kan bruges til at forvalte bestanden bæredygtigt.
Hvor kommer tunene fra?
DNA-prøver fra 300 tunfisk fanget og sat fri mellem 2017 og 2020 viser, at over 90 % af tunene i Danmark migrerer fra Middelhavet. Desuden er omkring to tredjedele af dem hanner. Denne opdagelse giver et klart billede af tunenes migrations-mønstre, hvilket er vigtigt for både bevarings- og fiskeri-forvaltning.
Tun har tidligere været en del af det danske havmiljø og blev fisket kommercielt frem til 1950’erne. Derefter forsvandt de i årtier, men omkring 2015 begyndte de at vende tilbage igen – sandsynligvis på grund af varmere havtemperaturer. Tun ses nu regelmæssigt i Danmark fra august til oktober.
Studiet giver Danmark et bedre udgangspunkt for at forhandle fiskekvoter med andre EU-lande og internationale organisationer.
Hvis kvoterne forhandles på plads, kan tunfiskeri både blive en ny indtægtskilde for erhvervsfiskere og åbne for lystfiskeri, der kunne tiltrække turister.
Borgervidenskab i praksis
Over 1.500 lystfiskere har bidraget til forskningen ved at fange tunene, tage DNA-prøver og udstyre dem med GPS-sendere. Dette samarbejde viser, hvordan frivillig indsats kan bidrage til store videnskabelige gennembrud uden at gå på kompromis med datakvaliteten【9】.
Med denne nye viden er der nu en bedre chance for at sikre en bæredygtig forvaltning af tunbestanden, så fremtidige generationer kan nyde synet af de imponerende fisk og måske endda fange nogle af dem på en kontrolleret og ansvarlig måde.
Samtidig åbner det op for en diskussion om Danmarks rolle i forvaltningen af de fælles europæiske havressourcer.
Videoen viser vandringsruterne til de mærkede tun. En prik er en tun på tur herunder.