Dansk skipper på toppen –  vælger at trække sig fra fiskeriet
Den danske skipper og fisker Henning Kjeldsen - vælger at trække sig fra fiskeriet.

Dansk skipper på toppen – vælger at trække sig fra fiskeriet

Fisker og skipper Henning Kjeldsen kunne i fredags glæde sig over, at endnu et projekt med to nybyggede skibe til dansk fiskeri, blev sat i søen. Men det kan være fortid nu, hvor flere politikere og myndigheder, nidkært ønsker at stække og bremse den driftige og igangsættende jyske skipper.

 

Så alt mens solen skinnede i Thyborøn, alt hvad den kunne, strammede garnet sig kvælende og langsomt omkring én af dansk fiskeris betydeligste personer. En succeshistorie, hvor en fisker har arbejdet sig op fra næsten at være den mindste til nu at være den største. Krydret med godt købmandsskab, er det lykkedes at skabe, ikke blot et fiskeri der beskæftigere og engagerer mange fiskere, men som også understøtte en hel branche i arbejdet med nybygninger og ombygninger af fiskefartøjer, understøttet af udtalelser fra blandt andet direktøren for Bredgaard Boats i Rødbyhavn, Michael Jakobsen der rent ud siger, at »Kjeldsen satte gang i værftet«. Disse og mange andre citater underbygger fortællingerne om Kjeldsens foretagsomhed og igangsætteri. Hvor også den jyske fiskers altid sikre blik for indkøb af teknologier og udrustning, har været med til at skabe job og beskæftigelse i branchen. Et blik der også har givet de mest optimale og aller bedste resultater i fiskeriet. En evne, der deles med andre og sikre beskæftigelsen bredt i havnebyerne rundt i Danmark, til glæde og gavn for de mange og ikke blot for fiskeren selv.

 

Filosofien bag denne succes, ligger måske i Henning kjeldsens egen tilgang til erhvervet. Det handler om engagement og hårdt arbejde, hvilket også afspejler sig i den måde virksomheden / fiskefartøjerne er bygget op på. Der måles et skibs succes i et engageret mandskab der involverer sig og føler medejerskab for fiskeriet og som samtidig har det rigtige værktøj / fartøj til opgaven. Toptrimmet og funktionelt, giver det opskriften på den succes som Henning Kjeldsen og hans fartøjer med mandskaber har oplevet de sidste mange år. Alene i sidste års regnskab landede rederiet et imponerende flot overskud.

 

Men trods et imponerende resultat og et flot regnskab, er fiskeriet åbenbart dét erhverv i Danmark, som ikke må tjene penge. Sammenligner man med andre erhverv, så belønnes man her for et godt resultat. Det være sig it-nørden, der efter få år bag en skærm, pludselig springer ud som it-millionær efter frasalg. Her falder der skulderklap og rosende ord af på vejen, ligesom virksomheder der køber op, centraliserer samt vækster med et fornuftigt overskud til følge, ligeledes får anerkendende omtale af alt og alle. Mens en fisker, der ved hårdt arbejde og som også holder mange andre beskæftigede på land, med skibsreparation og med køb og investeringer i nyt udstyr og udrustning samt giver arbejde til folkene ved havnene og i fiskeindustrien, bliver hængt ud som værende nærmest tyveknægt og vaneforbryder samt en gemen bandit, hvis økonomien blot sniger sig over gennemsnittet. Fiskeriet må bare ikke være overskudsgivende, og man må da slet ikke være innovativ eller visionær, men skal istedet helst leve skjult og uden forventninger til erhvervet overhovedet. Det skal være som det plejer at være, basta.

 

En katastrofe for fiskeriet
På dén baggrund, af bureaukratiske regler og umulige forordninger, har én af Danmarks mest succesfulde fiskere igennem tiden, valgt at sige stop. En fisker der selv har købt hver en kvote han ejer og hvert et skib han fisker med. En fisker der med visioner og idéer for fiskeriet, har vist andre vejen frem og skabt vækst og fremgang i hele branchen. Ligefra udstyrsleverandørerne til skibsværfterne, der alle har nydt godt af den visionære fiskers holdning og tilgang til erhvervet, melder nu ud, at han forlader fiskeriet.

 

Fiskeskipper Henning Kjeldsen offentliggjorde dagen efter dåben i Thyborøn på sin fb profil, lørdag den 29. juni 2019 klokken 14,21, at nu vil han stille og roligt trække sig ud af dansk fiskeri. »Det har været en god rejse og jeg har gået 100 procent ind for det«, lød den korte melding fra én der har givet sine bedste år til erhvervet, en både rørt og meget beskeden fiskeskipper.

 

Regler og forordninger krydret med politisk misundelse, har gjort erhvervet umuligt at eksisterer i for én, der blot ville lidt mere end andre og alt det bedste for fiskeriet. En skam for et samfund, der netop lever af, at nogle yder lidt ekstra, så dé der har for lidt, kan få lidt mere.

 

Et fiskeri-erhverv der nu er på vej til at miste én af sine største, under en socialdemokratisk regering, der måske meget symbolsk er gemt væk i et ligestillings-ministerium og et ministerium for Nordisk Samarbejde, med ansvar for Fødevarer og Fiskeriet som ganske overraskende, også indeholder Landbruget, der end ikke er nævnt i den nye ministertitel for Mogens Jensen. Måske meget sigende for hvor meget eller måske nærmere, hvor lidt de eksportskabende erhverv tæller i denne regerings-sammenhæng. Produktions-Danmark får det ikke lettere i de kommende år og da slet ikke med en fisker mindre på aktiv-listen.