Dansk opfindelse skal minimerer de mange drukneulykker på havnene

Dansk opfindelse skal minimerer de mange drukneulykker på havnene

Patentanmeldt Sikkerhedsstige fra Chr. Grønning Brovst, blev torsdag monteret og demonstreret i havnebassinet på Hirtshals Havn.
En frisk frivillig sprang i havnens iskolde vand og fik på bedste vis og samtidig succesfuldt demonstreret, hvor effektivt stigen og meldingerne virker.

Firmaet fra Brovst har med sikkerhedsstigen, der er udstyret med GPS modtager, redningskrans og GSM modem, et klart sigte med stigen og en stor forhåbning om at kunne være med til at reducerer antallet af de mange drukneulykker der hvert år rammer de danske havne .

Ægteparret Elin og Christian Grønning har sammen oprettet firmaet Nor-Safe, specielt til både at forestå produktion og salg.

”Jeg har haft idéen om at lave en sikkerhedsstige, siden jeg som ung tømrer var med til at lave sikkerhedsudstyr, flugtveje og nødbelysning på krydstogtskibe,” fortæller Christian Grønning. ”For nogle år siden lavede jeg en tegning, som imidlertid blev lagt i skuffen. Men efter de seneste års drukneulykker i bl.a. Aalborg Havn sagde jeg til mig selv, at nu skulle det være.”

Stigen er fleksibel og kan tilpasses alle steder, og den fremstilles i syrefast stål, så den kan modstå saltvand. Over vandet kan den udføres i rustfrit stål, rustlook eller efter ønske. Stigen forsynes med et antal lamper, der tændes automatisk i døgnets mørke timer og fra vandsiden er synlige i 180 grader. Over stigen er en tre meter høj stang med solcelleanlæg, belysning og redningskrans med indbygget boks med GPS/GSM. I tilfælde af skade på stige eller redningskrans vil der straks blive sendt besked.

Der er også taget højde for, at stigen ikke river sig løs i isvintre. Gummimanchetter sikrer, at stigen kan bevæge sig.

Opfinderparret fra Brovst har allieret sig med lokale virksomheder: Metalarbejdet udføres af Innosteel, Øster Svenstrup, solcelleanlægget af Skovsgaard/Brovst El-installation, redningskransen af Pur-Teknik, Skovsgård, og GSM/GPS systemet af M-tec, Pandrup.

Kilde: Nor-Safe
FiskerForum.com