Her, med kun tre måneder tilbage inden EU og Storbritannien skal være enige om en plan til fordeling af fiskene, har briterne endnu ikke givet deres input til hvorledes de ønsker fordelingen løst.
Tidspresset øges derfor på Brexit-forhandlingerne mellem den britiske chefforhandler David Frost og EU’s chefforhandler Micahel Barnier, der med de uløste fiskeriforhandlinger, som en del af Brexit-samtalerne, nu truer med helt at blokere for disse.
Der er fortsat ingen britiske forslag kommet, om adgang for de øvrige europæiske fiskeres til de britisk farvande, trods britisk og europæisk enighed om, at en aftale gerne skulle være på plads senest den 1. juli i år.
Istedet har den britiske udeladelse af et forslag om fiskerrettighederne, øget spændingerne mellem Storbritannien og EU og sat gang i rygtebørsen med spekulationer om, at netop dette punkt kan få de i forvejen svære forhandlinger til at kuldsejle fuldstændigt.
Ønsker der dårligt kan nå sammen
På den ene side står EU med ét af deres største ønske i forhandlingerne, nemlig den fortsatte og frie adgang til de rige britiske fiskeriområder, der modsvarende fra britiske side, nærmest ønsker det stik modsatte. Her fastholder Storbritannien stædigt, at adgangen til britisk farvande ikke bør være forbundet med samtaler om handel. Problemet gøres ikke mindre af, at EU netop ikke ønsker at snakke handelspolitik, (briternes adgang til EU’s fællesmarked, bestående af 27 lande), før briterne har givet deres tilladelelse til EU fiskeri indenfor britisk farvand.
En britisk ansøgning om forlængelse af overgangsperioden efter Brexit, syntes nu mere realistisk og nærmest uundgåelig, hvis en aftale overhovedet skal have en chance for at komme i hus.
EU-chefforhandler Michel Barnier og hans britiske kollega David Frost mødes igen i forsøget på at få gang i forhandlingerne og få dem tilbage på sporet, ovenpå den turbulente tid med mange forstyrrelser og den omsiggribende Corona-virus.