Alle fisk landes levende ombord
Hampidjans splittede fangstpose er lavet i T90 trawl i en 155mm maskestørrelse og er rigget op på DynIce Quicklines. Fangstposen har som før omtalt fire paneler, som er noget helt nyt, udviklet af Hermann H Gudmundsson, der er senior- og general manager hos Hampiðjan i Akureyri.

Alle fisk landes levende ombord

Det fortæller skipper på den islandske trawler »Akurey« Eirikur Jónsson fra HB Grandi, at man i efteråret havde fået nye fire-panels split-fangstposer med ombord fra Hampidjan og erfaringerne herfra har været rigtig gode.

Den islandske skipper fortæller videre, »Vi har brugt denne type fangstpose tidligere, men det var først i 2013, at denne type pose blev monteret i et T90 trawl. Det var fire-panels fangstposer og det førte straks til betydeligt bedre fangstkvalitet end vi tidligere havde set. Disse nye fangstposer har givet os en endnu bedre kvalitet på fisken, så det har en stor værdi for os,« understreger Eiríkur Jónsson videre.

Hampidjans splittede fangstpose er lavet i T90 trawl i en 155mm maskestørrelse og er rigget op på DynIce Quicklines. Fangstposen har som før omtalt fire paneler, som er noget helt nyt, udviklet af Hermann H Gudmundsson, der er senior- og general manager hos Hampiðjan i Akureyri.

Fangstposen er delt i to, noget der mest af alt minder om et par bukseben, som har det formål at øge fangstkvaliteten. Ved denne konstruktion åbner maskerne sig mere effektivt og giver dermed et betydeligt mindre pres på fisken i fangstposerne, hvilket igen medfører en øget kvalitet på fisken og dermed også en bedre afregningspris.

Eiríkur Jónsson deler med glæde ud af sine erfaringer omkring disse sprit-delte fangstposer, som man med stor succes benytter ombord på »Akurey«. »Vi har tidligere brugt split-fangstposer og generelt har disse arbejdet fornuftigt. Men der viste sig dengang store problemer, når vi havde usædvanligt store slæb.

Fiskeudstyrsteknologien har som altid været meget avanceret, med fangstfølere og sensorer, der klart indikerer, hvornår fisken er kommet ind i trawlet. Med introduktionen af ​​T90-trawlet fra Hampiðjan og Quicklines, oplevede besætningen ombord på »Akurey« en réel ændring med disse innovative fangstposer. Posen åbnede meget bedre end vi har været vant til, og posen lader de mindre fisk slippe ud igen. En meget væsentlig forskel i forhold til de traditionelle topanel-fangstposer. Med fire-panels fangstposerne i T90 og split fangstposer rigget op på Quicklines, er der yderligere en positiv forskel. I et sådant slæb kommer alle fiskene nemlig levende ombord og det gør en kæmpestor forskel for kvaliteten.

Eiríkur Jónsson påpeger at de fleste fra besætningen ombord på »Akurey«, har været sammen med ham ombord på »Sturlaugur H Böðvarsson«, hvor de også har haft et godt samarbejde med Hampiðjan og med Hermann Gudmundsson. Den seneste ændring, der er sket i de nye fangstposer er, at de er blevet forlænget fra 16,5 meter til 20 meter. En længden »Akureys« besætning, bedre er vant til at arbejde med.

»De trawl vi bruger er også Hermanns design. Det er Hemmer 470 trawls, med T90 trawl hele vejen igennem. Disse trawl og de splittede fangstposer har fungeret rigtig fornuftigt for os, og udfra det jeg hører, er der også andre der har vist interesse i at skifte til disse fangstposer,« slutter Eiríkur Jónsson.

Kilde: Hampidjan
FiskerForum.dk