Det er den konservative politiker Pernille Vermund, der sammen med et hold dykkere, har dykket på Disken i Øresund og set resultatet af den altødelæggende sandsugning, der har fundet sted her.
Pernille Vermund opfordre efterfølgende i et åbent brev Miljøministeren til at forbyde den meningsløse sandsugning i Øresund.
Læs det åbne brev til Miljøministeren Kirsten Brosbøl (A) her:
Kære miljøminister, Kirsten Brosbøl
Jeg skriver til dig i håbet om, at du vil lytte til de lokales opråb og bevare de sidste rester af vores fælles naturarv, ved at forbyde sandsugning i Øresund. Efter et dyk i Øresund, har jeg ved selvsyn erfaret konsekvensen af råstofindvindingens ødelæggelser.
Et unikt havmiljø i Øresund
Siden bundtrawl blev forbudt i Øresund i 1932, har der udviklet sig et unikt havmiljø. Og ifølge akvariechef ved Øresundsakvariet, biolog Jens Peder Jeppesen, var den urørte havbund og sandstørrelsen på de højtliggende områder – der nu stort set er suget væk – årsag til, at der var liv i sandet, som gav føde til mange forskellige fisk. Heriblandt flere dyre og velsmagende konsumfisk.
Fiskerne i Øresund oplever mærkbart færre fisk på de områder, hvor der er suget. Og Øresundsakvariet, som bl.a. arrangerer marsvin-safarier, har i år endnu ikke set marsvin ved Lappegrunden; et af de områder, der er suget til ukendelighed, og som tidligere har været udflugtsmål, hvor man kunne opleve de smukke dyr.
Efter et dyk på Disken i Øresund
Sammen med et hold dykkere har jeg nu selv dykket Disken og oplevet de triste konsekvenser af sandsugningen. På hele det dykkede areal var bunden ødelagt af sandsugningen. Utallige gange i løbet af dykket gravede vi hænderne i sandet, for at fornemme sandets struktur, samt omfanget af liv under sandets overflade. Sandet var sort og mudret. Og selv om vi så enkelte øer af levende blåmuslinger oven på sandet, var der ingen steder tegn på liv i sandet. Vi har lagt film fra dykket på Youtube.com og vedlagt links.
Naturstyrelsen har udbudt en undersøgelse af miljøpåvirkningerne af råstofindvindingen. Og mit gæt er, at undersøgelserne vil spå, at naturen kommer sig en gang i fremtiden. Men indtil sandsugningen tog fart, har vi haft en unik naturarv i Øresund. En arv, som man på den svenske side af Øresund forstår værdien af, og derfor har fredet mod sandsugning. Men som vi i Danmark sælger ud af til råstofindustrien.
Opfordre til stop for råstofindvinding i Øresund
Jeg er ikke biolog. Men jeg har stor respekt for de lokale fiskere, som tilbringer mange af deres timer på havet og for den faglighed, som bl.a. biolog Jens Peder Jeppesen står for. Og jeg vil på det kraftigste anbefale, at du igangsætter et forbud mod råstofindvinding i Øresund.
Skulle du imidlertid betvivle udtalelserne fra de mennesker, som dagligt beskæftiger sig med – og på – Øresund, vil jeg gerne invitere dig med på et dyk, så du ved selvsyn kan opleve de mudderhuller, som sandsugningen har skabt. Vi har båd, udstyr og divemaster klar, og det skal ikke koste dig noget.
I håbet om en positiv respons ser jeg frem til at høre fra dig.
Bedste hilsner
Pernille Vermund Folketingskandidat for det Konservative Folkeparti – Snekkersten