Havmiljøet i Danmark er under voldsomt pres med både forurening og store mængder hav-fald, som de største syndere. Fiskernes egen facebook-side »Havets Skraldemænd«, viser ganske godt hvilken indsats det kræver, at holde havet rent.
Men i stedet for at rynke på næsen og give den klassiske løftede pegefinger, har NGO’erne hos ›Os Om Havet‹ fundet en anden praktisk tilgang, til dét at rydde op under vandet og på vandet. Som de betegner som både effektiv og sjov.
Så forestil dig en fridykker, iført våddragt og dykkerbriller, der svømmer ned til havbunden i Hasle Havn på Bornholm. Han kigger op, tager en dyb indånding og forsvinder hurtigt under vandet, hvor han samler skrald, som andre ikke kan nå. Dette er netop, hvad de frivillige fra ›Os Om Havet‹ gør. De rydder op under overfladen på en måde, der både giver god dykkererfaring og samtidig beskytter havmiljøet og naturen under vand.
›Os Om Havet‹ blev stiftet tilbage i 2017 af tre biologi-studerende, der efter et ophold i Australien ville gøre noget lignende i Danmark. I Australien var affaldsoprydning en stor ting, og de tænkte alle, hvordan kan vi gøre det her på en sjovere måde?
Svaret var simpelt – dykning
»Ca 70 procent af affaldet, der ender i havet, synker til bunds. Det gør det rigtig svært at få op med almindelige metoder. Derfor er dykning virkelig effektivt, men samtidigt også sjovt!« forklarer Marc Allentoft-Larsen, der er én af stifterne af ›Os Om Havet‹ til Samvirke.
Men det er ikke kun dykkere, der gør en forskel. På nogle af arrangementerne kan folk også tage på SUP-bræt og hjælpe med at transportere affaldet tilbage til land.
Dette affaldsevent på Bornholm var det første af sin slags på øen, og ›Os Om Havet‹ håber at sprede deres budskab ud til hele Danmark. Marc understreger, at det ikke kun handler om at fjerne affald, det handler også i høj grand om at skabe opmærksomhed.
»Vi vil vise, at det er muligt at tage ansvar på en sjov måde. Når folk ser den enorme mængde affald, vi får op, får det dem til at tænke anderledes,« siger han.
Men hvorfor er det så vigtigt at få skraldet op? Affald i havet er ikke kun grimt at kigge på, det er også farligt for dyrelivet. Fisk og andre havdyr kan æde plastik og andre materialer, som giver dem en falsk mæthed og til sidst får dem til at dø af sult.
Plastik i havet stresser dyrelivet
»Plastik er med til at påvirke fiskebestandene, som allerede er under pres,« forklarer Marc.
Tilbage på havnen er frivillige allerede i gang med at sortere affaldet i de opstillede skraldespande. På blot en time er der samlet næsten 250 kilo skrald, som straks bliver delt med deltagerne for at skabe opmærksomhed.
»Folk er virkelig chokerede, når de ser så meget affald samlet på et sted. Det får folk til at forstå, hvor alvorligt det er,« siger Marc.
Så næste gang du tager en tur til havnen eller på en dykkerudflugt, kan du også være med til at hjælpe havmiljøet – og gøre det på en sjov måde! Tilmeld dig et oprydningsevent, hop på et SUP-bræt eller snup en dykkermaske og dyk ned til bunden, hvor skraldet ligger og venter på at blive hentet op.
Havmiljøet vil takke dig – og så får du oveni lidt god samvittighed med i købet – god fornøjelse..