Miljøstyrelsen iværksætter en række foranstaltninger som opfølgning på kritik fra Rigsrevisionen vedrørende tilsynet med spildevandsudledning i perioden 2016-2022.
Rigsrevisionen har påpeget mangler i Miljøstyrelsens tilsyn, herunder manglende overblik over spildevandsudledere og mængden af udledning. Miljøstyrelsen har anerkendt kritikken og planlægger initiativer, der skal forbedre tilsynet med spildevand.
Rigsrevisionen konkluderer i sin beretning til Statsrevisorerne, at Miljøstyrelsens tilsyn med spildevandsudledere i perioden 2016-2021 ikke har været tilfredsstillende.
Rapporten fremhæver flere kritikpunkter, herunder utilstrækkelig rapportering af tilladelser fra kommunerne, hvilket har påvirket udvælgelsen af tilsynsmål. Rigsrevisionen har også påvist konkrete fejl og mangler i rapporterne, som Miljøstyrelsen har overset.
Miljøstyrelsen er enig med Rigsrevisionen i nødvendigheden af at forbedre overblikket over udledningstilladelserne til forsyningsvirksomhedernes renseanlæg og overløb. Samtidig er der fokus på at forenkle procedurerne mellem Miljøstyrelsen, kommunerne og forsyningsselskaberne for at styrke grundlaget for Miljøstyrelsens tilsyn.
Miljøstyrelsen samarbejder med Miljøministeriet for at ændre spildevandsbekendtgørelsen, hvilket inkluderer flytning af ansvaret for dataindberetning om overløb fra kommunerne til spildevandsselskaberne. Dette forenkler processen og reducerer risikoen for fejl.
Rapporten kritiserer også, at Miljøstyrelsen ikke har overholdt lovkravet om løbende revision af udledningstilladelser til særligt forurenende virksomheder og at de ikke har udført lovpligtige fysiske tilsyn rettidigt. Miljøstyrelsen vil fremadrettet justere processerne for at sikre overholdelse af lovkravene.
For fiskeriet betyder det meget at Miljøstyrelsen nu planlægger forbedringer, herunder bedre overblik over udledningstilladelser og forenkling af procedurer mellem instanser. Samarbejde med Miljøministeriet om ændringer i spildevandsbekendtgørelsen og digitalisering af tilsynet er helt afgørende skridt., til et bedre vandmiljø. Så derfor er glædeligt at tilsynsstrukturen optimeres, og at de lovmæssige krav om revision og fysiske tilsyn vil blive bedre overholdt. Der arbejdes også på at opdatere håndhævelsespraksis for at styrke miljøbeskyttelsen. Alt sammen noget der kun kan forbedre havmiljøet og biodiversiteten.
Læs artiklen i FiskerForum.dk – Kvælstof og urenset kloakvand kvæler både dansk landbrug og fiskeriet