En undersøgelse fra DTU Aqua bekræfter, at sæler foretrækker torsk og ignorerer fladfisk, når de går på jagt i fiskernes garn.
Torsk er helt klart sælens foretrukne bytte, og når de plyndrer fiskernes garn, fravælger de typisk skrubber, rødspætte, pighvar og andre fladfisk. Dette fremgår af undersøgelsen »Sælskader i det kystnære fiskeri ved Bornholm,« gennemført af forskere ved DTU Aqua for Miljøstyrelsen.
Undersøgelsen omfattede interviews med ti fiskere om sælernes skader på deres fangst og redskaber, samt praktiske forsøg.
Alle fiskere forklarede, at de havde oplevet skader på deres fangst, og de bekræftede, at sælerne helst vil have torsk, hvor op til 100 procent af torskene kunne være skadede. Fiskerne var også enige om, at sælerne generelt ikke tager ret mange fladfisk.
Undersøgelsen blev udført på grund af fiskernes klager over, at sælerne æder og ødelægger deres fangst, og resultatet bekræftede deres observationer.
Det blev også afsløret, at jo længere tid garnene blev stående, jo flere fisk blev skadet eller fjernet, og især torsk var et yndet mål for sælerne. I gennemsnit fjernede eller beskadigede de 46 procent af torskene i garnene, mens det kun var tre til seks procent for fladfisk.
Reguleringen af gråsæler omkring Bornholm blev sat på pause, da torske- og laksefiskeri i Østersøen næsten er forbudt. Torskebestandene er så truede, at EU’s kvoteforlig for 2022 reducerede kvoterne for laks og torsk til et minimum, der kun gælder for bifangst.
Dog kan sæl-regulering finde sted i områder som Skagerrak, Kattegat og Nordsøen, hvor der stadig er kommercielt torskefiskeri.
Vildtskadebekendtgørelsen giver også mulighed for at regulere gråsæler ved havbrug for at beskytte fiskene og i vandløb for at beskytte sårbare fiskebestande som stalling, snæbel, ål, laks og ørred, dog med hensyntagen til Natura 2000 og reservatbekendtgørelser, der kan begrænse mulighederne for regulering.