Det er Troels Lund Poulsen (V), der efter gentagne skybrud og oversvømmelser, som mange andre også har oplevet hen over sommeren, hvor ukendte mængder ufortyndet spildevand fra kloakkerne er endt i vores vandløb og ført videre ud i vores kystnære områder.
For det har vist sig igen og igen, at vores kloaksystemer og renseanlæg ikke kan følge med, når skybrud rammer landet med kraftig regn. I stedet ender det som en akkumulerende faktor for iltsvind og ildelugtende svovlbrinte, der trænger op efter de mange bundvendinger, der har været sommeren over. Iltsvind der har medført et dødt og livløst havmiljø samt store mængder døde fisk.
Det vækker berettiget bekymring hos fiskere og miljø-folk samt nu også en Venstre-politiker, at Miljøstyrelsen ikke har overblik over forureningen af spildevand.
Det er fuldstændigt uacceptabelt og dybt kritisabelt, at kloakoverløb og urenset spildevand således ender i naturen, og derfor er det også helt uforståeligt, at man slet ikke kender omfanget af problemet – det burde have været en opgave som miljøstyrelsen og vores socialdemokratiske miljøminister Lea Wermelin (S) havde taget mere alvorligt.
Forklaringen bag det manglende overblik er, at det er dyrt at måle ved alle 5.000 overløbsværker, der findes i Danmark. Styrelsen arbejder dog på at forbedre målingerne. I stedet overvåger Miljøstyrelsen vandkvaliteten i åer, søer og langs stranden med målestationer, der strategisk er placeret rundt om langs vores strande.
Men hvorfor er der så ikke sket noget?
Måske fordi man frygter, at det manglende overblik ved overløb fra kloakkerne skyldes, at man ikke vil forpligte sig til yderligere udgifter omkring en evt. forurening, selvom det kan løse problemet. Man kunne faktisk blive rigtig bange for, at hvis man kendte den reelle udledning af kvælstoffer fra overløb ved skybrud, så var man også nødt til at gøre noget ved det.
Selv erkender miljøminister Lea Wermeling (S), at det er et problem, men indtil videre afventer hun mere viden fra Miljøstyrelsen, inden hun skrider til handling.
Det kan venstrepolitikeren Troels Lund Poulsen (V) ikke vente på, Så set i det lys har han sendt en sand »tsunami« af spørgsmål afsted som MUF spørgsmål i MOF (Miljø- og fødevareudvalget) til besvarelse af Miljøminister Lea Wermelin (S).
Her nedenfor kan du se de endnu ubesvarede spørgsmål fra Troels Lund Poulsen (V):
MOF Spørgsmål 1280
Den 3. februar 2021 sendte ministeren et hyrdebrev til alle landets kommuner, hvori ministeren udtrykkeligt gav besked om, at der skal være korrekte tilladelser til alle overløb samt overløbsbygværker, og at alle tilladelser skal registreres i PULS-databasen. – Ministeren bedes som følge heraf give en status på kommunernes indberetninger og tilladelser, herunder oplyse, hvor mange nye overløbsbygværker der er registreret i PULS-databasen efter ministerens henvendelse til kommunerne? – Ministerens hyrdebrev til kommunerne kan opfattes som en accept og lovliggørelse af udledningen af urenset spildevand i de danske vande. Er det ministerens hensigt? – Vil ministeren være tilfreds, hvis samtlige overløbsbygværker i landets kommuner opnår en korrekt og gældende tilladelse?
MOF Spørgsmål 1281
Ministeren bedes redegøre for, hvorfor ministeren tillader udledning af spildevand i de danske fjorde og have.
MOF Spørgsmål 1282
Ministeren bedes give et overblik over, hvor mange liter urenset spildevand der hvert år
via overløbsbygværkerne udledes i danske fjorde og havene omkring os. Hvilke tiltag vil
ministeren iværksætte for at mindske mængden af udledt urenset spildevand?
MOF Spørgsmål 1283
Ministeren bedes udarbejde et overblik på kommunalt niveau over antallet af overløb/overløbsbygværker i Danmark, herunder angive hvor mange der har en korrekt og gældende tilladelse.
MOF Spørgsmål 1284
Ministeren bedes give et overblik over, hvor mange overløbsbygværker Horsens Kommune har, hvor mange liter urenset spildevand der herfra bliver udledt i Horsens Fjord årligt, og hvor mange af overløbsbygværkerne i Horsens Kommune der har en korrekt og gældende tilladelse.
FiskerForum.dk følger op på besvarelsen, når den måtte foreligge – man kan dog komme i tvivl om Miljøministeren »når« at besvare disse spørgsmål, iden der udskrives valg. Vi håber og tror..