Brexit-aftalen, der langt om længe faldt på plads lige før årsskiftet, har givet anledning til voldsomme hovedbrud blandt aftale-parterne Storbritannien og EU, men også givet andre lande, som handler med EU under EØS-aftalen, at kigge nærmere på, hvorledes en aftale med EU også kan strikkes sammen.
EØS er forkortelsen for »Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde«, som blev etableret ved en aftale mellem EU og 3 af EFTA-landene, nemlig Norge, Island og Liechtenstein tilbage i 1994. EØS-aftalen betyder, at EU’s bestemmelser om det indre marked også gælder i disse tre lande. EØS-aftalen omfatter dog ikke EU’s toldunion eller fiskeri og landbrug.
Efter EU og UK´s afsluttede handelsaftale, og i manges øjne en alt for eftergivende Brexit-aftale på fiskeridelen, der i mellem jul og nytår fik den britiske premierminister Boris Johnson til at løfte armene i triumf, da dennes krav nærmest blev til aftaletekst, har det nu givet andre lande blod på tanden.
Hvilket måske kan være den dybere årsag til hvorfor EU’s fiskere, i øjeblikket ser langt efter en åbning i fiskeriet i norsk zone. Over 130 fiskefartøjer fra Danmark alene, plejer på denne tid af året, at valfarte til det nordlige, for at fange fisk i sæson her. Men aftalen trækker ud, til stor frustration for de mange både danske og europæiske fiskere, der på denne tid af året henter en god del af årets overskud i netop Norsk farvandsområde.
Så selvom forhandlingerne er nået langt, skriver Danmarks Fiskeriforening PO i dag, at Norge fortsat ikke er villige til at skrive under på en kvoteaftale og give adgang til norsk zone i Skagerrak og Nordsøen.
Det har givet vrede rynker i panden på fiskeriformanden Svend-Erik Andersen, der mener de danske fiskere er taget som gidsel, i denne sag. Hvilket især har store konsekvenser for fiskerne i Nord- og Vestjylland, hvor man lever af erhvervet. »Det er simpelthen ikke rimeligt,« siger formanden videre, »at Norge kan stille sig så meget på hælene over for EU og danske fiskere, når konflikten alene består mellem Norge og Storbritannien,« understreger en frustreret Svend-Erik Andersen.
Det er specielt forhandlingerne med Storbritannien der er kommet til kort, fortæller den norske fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemeddelelse. På Fiskarlaget.no vender den norske fiskeriminister det lidt om, ved at bede EU og Storbritannien om mere skred i forhandlingerne om de to-sidet fiskeriaftaler, før den tre-sidet aftale mellem de tre parter, Storbritannien, EU og Norge eventuelt underskrives. Det norske Fiskarlaget støtter myndighederne og er samtidig lidt utålmodige nu.
Sådan anskuer nordmændene sagen, der dog med danske øjne ser lidt anderledes ud.
Men det skinner også klart igennem i den norske pressemeddelse fra forleden, at den norske fiskeriminister har anlagt et forsigtighedsprincip. Man ønsker en klart bedre forståelse af, hvad aftalerne om adgang til fiskeri i hinandens zoner og kvoteudvekslingen rent faktisk betyder for de norske fiskere, inden trepartsaftalen mellem EU og Storbritannien kan underskrives.
Odd Emil Ingebrigtsen siger videre, at det er nødvendigt af forhandlingerne at forhandlingerne fortsættes yderligere, inden vi muligvis underskriver trepartsaftalen med EU og Storbritannien om samlede kvoter for fælles bestande i Nordsøen. Norge har derfor gjort det klart for Storbritannien og EU, at de først vil underskrive den trepartsaftale om samlede kvoter for de fælles bestande i Nordsøen, når forhandlingerne om de bilaterale aftaler giver et klarere billede af de gensidige betingelser for adgang til hinandens zoner og kvoteudveksling.
Beslutningen blev taget på rådgivning og med forståelse fra en samlet norsk fiskerisektor, siger Ingebrigtsen. Fra norsk side var man klar til at starte fiskeriforhandlinger med EU og Storbritannien på det sædvanlige tidspunkt sidste efterår, men dette års fiskeriaftaler blev alvorligt forsinket mellem Storbritannien og EU indtil juleaften.
Den historie kender vi – men tilbage står det, at danske fiskere endnu engang er blevet sorteper i dette Eu-spil for galleriet.
Det siges også meget tydeligt af Fiskeriformanden Svend-Erik Andersen DFPO, der understreger at han håber, at man fra norsk fiskeri også gør en indsats for at få fiskeriaftalerne på plads. Vi er i dansk fiskeri meget træte af at være taget som gidsler i et spil, som vi ikke har indflydelse på. Jeg tror, at Norge glemmer, hvem der er Norges venner i EU og hvem der kommer mest i klemme med den nuværende situation. Det gavner ingen, siger Svend-Erik Andersen til slut.