25 års Jubilæum for Maritim Chef med havvand i årene
På denne første forårsdag i marts, hvor solen stråler over Hvide Sande Havn, er det nøjagtigt 25 år siden en yngre Henning Yde, fik ansættelse ved statsadministrationen Esbjerg Havn, med virke som havnebetjent ved Hvide Sande Havn.

25 års Jubilæum for Maritim Chef med havvand i årene

På denne første forårsdag i marts, hvor solen stråler over Hvide Sande Havn, er det nøjagtigt 25 år siden en yngre Henning Yde, fik ansættelse ved statsadministrationen Esbjerg Havn, med virke som havnebetjent ved Hvide Sande Havn.

Henning Yde der i dag har titel af Maritim Chef hos Hvide Sande Havn, har fra sine tidligere ungdoms år haft fiskeriet helt tæt inden på livet. Med Hvide Sande Havn som omdrejningspunkt har den nu 58 årige Hvide Sande Bo, fisket både med garn, trawl og sidst med en større bomtrawler efter primært fladfisk i Nordsøen. En enkelt tur forbi det nordatlantiske fiskeri med rejetrawleren »Sarfaq« ud for Grønland, er det også blevet til.

I det hele taget har livet kystnært præget den aktive vestjydes liv, karriere og fritid. Især erhvervsmæssigt, hvor Henning Yde er vokset med udviklingen på Havnen i Hvide Sande, fra at være en mindre fiskerihavn, til i dag hvor havnen fremstå som danmarks femte største, med endnu flere strenge at spille på, både som en trafikhavn til gods og varetransport, og til offshore-vind aktiviteter for hele det midt- og vestjyske område.

En udvikling som Henning Yde, først som havnebetjent under Statsadministrationen i Esbjerg og senere til stillingen som Slusemester i 1999, har været en del af. Også da Havnen overgik til Holmsland Kommune som kommunal selvstyrehavn tilbage i 2001 og igen under kommunalreformen, hvor den overgik til Ringkøbing – Skjern Kommune, hvor Henning Yde fortsatte som slusemester med ansvaret for havnevagten og slusen i Hvide Sande under Kystdirektoratet. Thorsminde Sluse blev koblet på i 2010 og er stadig under Havnens ansvarsområde, hvad angår slusen, i Hvide Sande den dag i dag. I 2014 skiftede Henning Yde kasketten ud med en ny, med titlen Maritim Chef. En opgave der indebar ansvaret for den løbende oprensning af indsejlingen til havnen og i bassinerne samt drift og vedligeholdelsen af sluseanlægget.

Et aktivt og virksomt liv på havnen, med aner ud i fiskeriet, havde også indflydelse på Henning Ydes aktiviteter i fritiden, hvor blandt andet opstarten af FiskerForum.dk sammen med Ebbe Hansen, var en udlevelse af sine drømme om at brede kendskabet ud om Dansk Fiskeri, med daglige nyheder og kutterinfo samt hyrebørsen, at tilbyde almindelige fiskere et webside, som kunne informerer bredt om forholdene i fiskeriet. En opgave der har bragt den tidligere fisker mange gode og varme bekendtskaber og venskaber indenfor branchen og fiskeriet. En forretning og interesse der varede i over ti år og som sluttede, da Henning Yde fik nye opgaver på Havnen i Hvide Sande som Maritim Chef.

De senere år er der også kommet hjul under interesserne. Den to-hjulede har siden 2009 og som medlem af Ringkøbing Cykelklub, været flittigt brugt på vejene og stierne omkring den skønne vestjyske natur. Sammen med flere cykelentusiaster fra Hvide Sande, er det blevet til rigtig mange ture rundt om i Danmark. Passionen har også fået et nøk opad, for udover en topmoderne carbon racercykel i værkstedet, finder man også flere cykler af ældre dato, som nænsomt repareres til samlingen, hvor klenodiet er en ca. 100 år gammel fransk racercykel af mærket »Cykelsport France«.

Dagen bliver fra fredag middag fejret på Kommandobroen, hvor kollegaer samt familien, med hustruen Susanne og børnene Laura samt tvillingerne Sofie og Sara, er samlet til en god middag samt udsigt over Henning Yde’s elskede Havn i Hvide Sande.

Tillykke til Henning Yde med jubilæet og som man siger på disse kanter, »god vind fremover«.