Wärtsilä’s brændstofbesparende motorpakke valgt til to nye fiskeskibe

Wärtsilä’s brændstofbesparende motorpakke valgt til to nye fiskeskibe

To nye 78 meter pelagiske trawlere, der både designes og bygges af Karstensens Skibsværft Skagen, bliver hver især udstyret med en komplet fremdrivningspakke bestående af Wärtsilä hovedmotor- og fremdrivningsudstyr.

Fiskeskibene er blevet bestilt af Lunar Fishing, et skotsk fiskeproducentselskab Lunar Freezing and Cold Storage Co., Ltd., skal primært fiske i Atlanterhavet og i Nordsøen.

Wärtsiläs fremdrivningspakke

Hvert fiskeskib bliver udstyret med en Wärtsilä 9 cylinder W32 rækkemotor, et Wärtsilä 2-trins gear med PTO (power take off) kraftudtag, akselgenerator, Wärtsilä CPP (controlable pitch propeller) skrue med vendbare skrueblade samt skrueaksellejer og -tætninger og en HP skruedyse (high performance nozzle). Endvidere bliver fremdrivningskontrolsystemet af den helt nye type ”Wärtsilä Protouch”.

Den valgte fremdrivningspakke indeholder en række vigtige tekniske faktorer, der var nøgleparametrene i beslutningen om at bestille den samlede pakke hos Wärtsilä. Kombinationen af den i markedet velafprøvede Wärtsilä 32 motor (der yder imponerende 580kW per cylinder med et meget lavt brændstofforbrug), den nye 2-trins gearkonstruktion, specialdesignet skrue og dyse, sikre besparelse i skibenes driftsomkostninger, og sammen med skibsskrovets udformning medvirker det til en høj fremdrivningseffektivitet.

Wärtsilä Protouch

Wärtsilä nyeste fremdrivningskontrolsystem ”Wärtsilä Protouch” vil give besætningen et bedre overblik og lette betjening og interface med andre systemer ombord. Den specialudviklede trykfølsomme skærm var vinderen af den prestigefyldte Red Dot Design Award i 2013.

Wärtsilä nye 2-trins gear

De driftøkonomiske og miljømæssige fordele ved Wärtsiläs nye 2-trins gear, er specielt til advancerede fiskeskibe og andre specialskibe, der opererer med forskellige driftsprofiler (f. eks. pæletræk kontra hastighed). 2-trins gearet af typen SCV 112/2, der er specificeret til de to fiskeskibe, er i øjeblikket det største i Wärtsilä’s 2-trins gearprogram. Gearet er konstrueret, så man kan vælge mellem to forskellige omdrejninger på udgangsakslen og dermed på skruen, som kort fortalt gør det muligt for besætningen at vælge mellem to forskellige og optimale sejlprofiler (høj virkningsgrad på skruen).

Hydroakustisk støj reduceres, med lav skrueomdrejninger, hvilket forbedrer mulighederne for at lokalisere fiskene.

Udstyret til det første skib skal leveres i slutningen af 2015, og for det andet skib i sommeren 2016.

“Disse to skibe vil repræsentere ”state-of-the-art” indenfor moderne fiskeskibe. Skibenes fremragende energioptimering og fleksibilitet, som er muliggjort af det integrerede Wärtsilä fremdrivningssystem, vil give store brændstofbesparelser og større driftssikkerhed ” bekræfter Alex Buchan, Skipper & Reder, Lunar Fishing. Lunar Fishing har været en Wärtsilä kunde i mere end 20 år, og selskabet har flere fiskeskibe med Wärtsilä udstyr.