Vónin notnet i fører trøjen

Vónin notnet i fører trøjen

Lodde sæsonen i islandsk zone er omme. Islandske, færøske og norske fartøjer har de seneste to måneder fisket i området. Tre af de færøske fartøjer, FinnurFríði FD86, Jupiter FD42 og Tróndur í Gøtu FD175 har netop opfisket deres kvoter, fanget med med not net fra Vónin. Det seneste blev leveret til Finnur Fridi FD86 i januar.
Disse net er specielt lavet til de betingelser og miljø, som dette fiskeri udøves under.

Perioden hvor de fleste fisk fanges – fra midten af januar til midten af marts – er stormfuldt med stærk blæst og rasende hav. Net, der bruges under disse forhold, skal dimensioneres i overensstemmelse hermed og laves med meget tungt garn og store, stærke flydere.

Fiskeriet finder også sted i områder helt ned til 6 favne vand. Da nettet er ca. 60 favne dyb, ligger det meste på bunden, derfor kræves en meget stærk nedre del af fiskeredskabet.

Tilbagemeldingerne fra de tre fartøjer har været meget god. F. eks har “Finnur Fríði” fanget næsten 8000 tons med deres 242 x 60 favne net. I dette fiskeri, er det vigtigt, at nettet har en god flyde evne, da loddefisk trækker noten ned. Det kan resultere i at mange fisk undslipper via overtællen. “Finnur Fríði” kunne tage mere end 1000 tons i hvert kast uden at se flyderne gå ned.