Man ønsker fra EUs side et voldgiftstribunal, at få en gruppe uafhængige dommere, til at løse konflikten mellem EU og Storbritannien, udenom de traditionelle domstole.
Tribunalet skal vurderer beviserne samt lytter til parternes argumenter og derefter træffe en bindende afgørelse baseret på gældende love og aftaler, såsom handelsaftalen mellem EU og Storbritannien
Det skriver EC.Europa.eu daily News i dag
EU har besluttet at anmode om oprettelsen af et voldgiftstribunal under tvistbilæggelsesmekanismen i handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien (TCA) vedrørende Storbritanniens beslutning om at forbyde tobisfiskeri.
Tribunalet skal afgøre, om denne beslutning er i overensstemmelse med TCA.
Siden den 26. marts 2024 har EU’s fiskerfartøjer ikke kunnet fiske tobis i de engelske og skotske farvande i Nordsøen på grund af Storbritanniens nye forbud. EU har sat spørgsmålstegn ved, om dette forbud er i tråd med handelsaftalen mellem EU og Storbritannien (TCA) og har derfor siden april 2024 forsøgt at finde en fælles løsning gennem samtaler med Storbritannien. Desværre førte disse drøftelser ikke til enighed, men EU er stadig åben for en fælles aftale om problemet.
Oprettelsen af et voldgiftstribunal udgør næste skridt i tvistbilæggelsesproceduren.
Når EU og Storbritannien træffer beslutninger om forvaltning af fælles ressourcer, skal disse beslutninger være retfærdige, velbegrundede og baseret på den bedst mulige videnskabelige viden.
EU og Storbritannien fastsætter tobis-kvoter ud fra uafhængig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), hvilket sikrer, at fiskeriet foregår bæredygtigt. EU arbejder målrettet for at fremme miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed og har et mål om at beskytte og genoprette havmiljøet. Dette sker i overensstemmelse med EU’s fiskeripolitik, biodiversitetsstrategi for 2030 og den handelsaftale, EU og Storbritannien har indgået (TCA).